Träffa Civil Rights Defenders i Almedalen

Foto: Holger Persson/Mostphotos

Den 3-7 Juli går Almedalsveckan 2022 av stapeln. Civil Rights Defenders finns på plats under veckan där vi arrangerar och deltar i flera seminarier och event för att sätta mänskliga rättigheter och demokrati på agendan. Här hittar du alla våra aktiviteter. Varmt välkommen!

För frågor angående vårt Almedalendeltagande, kontakta Catrin Söderberg på 0707840110.

Söndag 3 juli 

Spelkväll: Vem försvarar demokratin?
Anmäl dig till Almedalens roligaste spelkväll tillsammans med Civil Rights Defenders och Prime!

Starta din Almedalsvecka med pizza, politiskt spel och en rejäl dos dålig stämning. Kom och mingla och spela vårt brädspel Dictator of Sweden, där du genom list, lögn och strategisk slutledningsförmåga ska ta reda på vilka som är med eller emot dig i kampen för eller mot den svenska demokratin.
Arrangör: Civil Rights Defenders och Prime 
Tid och plats: 20:00-23:00 i Sankt Clemens kyrkoruin. 
Läs mer och anmäl dig här.

Måndag 4 juli 

Seminarium: Står vår demokrati på spel? Partiernas inställning till ett utökat skydd av demokratin .
Den svenska demokratin är än så länge stabil, men skyddet av den måste stärkas för att säkerställa att vi inte går i Polens eller Ungerns fotspår. Demokratier nedmonteras och är ett smygande och svårstoppat händelseförlopp. Hur har andra demokratiska länder valt att hantera hotet?
Arrangör: Civil Rights Defenders 
Tid och plats: 14:30-15:30 Sankt Clemens kyrkoruin 
Läs mer här.

Seminarium: Skolans demokratiuppdrag i en odemokratisk värld – hur rustar vi upp på bästa sätt? 
När vi går till val i september är det i en tid där demokratin i ett internationellt perspektiv är på tillbakagång. Enligt flera studier har demokratin i världen försvagats under flera år. Hur rustad är svensk skola idag för att klara av sitt viktiga demokratiuppdrag?
Arrangör: Academedia 
Tid och plats: 16:00-16:45, Strandgatan 34, Best Western Strand Hotel 
Deltar från Civil Rights Defenders: John Stauffer, Chefsjurist 
Läs mer här 

Seminarium: Vaccinera dig mot desinformation.
Fake news, propaganda, faktaresistens och attacker mot fria medier – vad är de underliggande symptomen för en värld drabbad av desinformation? Kan vi vaccinera bort desinformation och hur skulle det i sådana fall gå till? 
Arrangör: FUF, Föreningen för Utvecklingsfrågor och OmVärlden 
Tid och plats: 18:00-18:50, Donnersgatan 6, Sverige i Världen scenen
Deltar från Civil Rights Defenders: Anders L. Pettersson, Executive Director 
Läs mer här 

Tisdag 5 juli 

Seminarium: Till demokratins försvar – frihetskampen på Kuba.
Det är 10 år sedan Oswaldo Payá förolyckades. Payá var en framstående demokratiaktivist och grundare av Varelaprojektet som drev en reformagenda för att stärka de medborgerliga rättigheterna i den kommunistiska diktaturens Kuba. Med anledning av detta vill vi lyfta hur Sverige kan bidra till att stärka och utveckla demokratiarbetet i den typ av diktatur som Payá verkade i. Kampen för demokrati och mänskliga rättigheter måste gå vidare. 
Arrangör: Kristdemokraterna, KIC Sweden
Tid och plats: 12:15 – 12:45. Almedalen, mötestält.
Deltar från Civil Rights Defenders: Erik Jennische, Latinamerikachef.
Läs mer här.

Seminarium: Sverige skär i biståndet – civilsamhället rapporterar från de mest utsatta globalt.
Vad händer i världen när biståndsbudgeten minskar? Vem betalar priset? När miljö-, klimat- och hungerkatastrofer eskalerade globalt valde regeringen att frysa utbetalningarna av det internationella biståndet och omfördela medlen för att finansiera mottagandet av ukrainska flyktingar. 
Arrangör: Afrikagrupperna, Act Svenska kyrkan, Civil Rights Defenders, Diakonia, ForumCiv, Naturskyddsföreningen, Olof Palme Center, Plan International, PMU, RFSU, Rädda Barnen, Svenska missionsrådet, Union to Union, We Effect, WWF  
Tid och plats: 15:00-15:45, Sverige i Världen, Donnersgatan 6.
Deltar från Civil Rights Defenders: Anders L. Pettersson, Executive Director 
Läs mer här

Onsdag 6 juli

Seminarium: Hoten mot kvinnors och hbtqi-personers rättigheter, hur arbetar vi vidare?
Runt om i världen ser vi ett motstånd mot kvinnors och hbtqi-personers rättigheter. I USA har Högsta domstolen rivit upp Roe v Wade och därmed gjort det möjligt att förbjuda abort, i flera länder i Europa urholkas hbtqi-personer rättigheter och i Sverige dröjer lagreformer. Hur hamnade vi här? Vilka rättigheter hotas i första hand, och varför det? Hur arbetar vi för förbättrade rättigheter? Vad kan Sverige göra internationellt och vad kan vi göra i Sverige? Vad vill Miljöpartiet?
Arrangör: Miljöpartiets Jämställdhets-och mångfaldskommitté
Deltar från Civil Rights Defenders: Anders L. Pettersson, Executive Director 
Läs mer här

Torsdag 7 juli 

Seminarium: Papperslöshet, skuggsamhället och ska ett nej alltid vara ett nej?  
Vad är det egentligen att vara papperslös? Vilka är de papperslösa och hur ser deras situation ut? Hur motverkas det s.k. skuggsamhället? Vad är verkställighetshinder – och ska ett nej alltid vara ett nej?
Arrangör: Asylrättscentrum 
Tid och plats: 11:00-12:00, Adelsgatan 43 Vårdklockans kyrka 
Deltar från Civil Rights Defenders: Tilda Pontén, Jurist 
Läs mer här  

Taggar , ,