Per Anger-priset går till hotad klimataktivist från Moçambique

Anabela Lemos. Foto: Edson Artur

Per Anger-priset 2022 tilldelas klimataktivisten Anabela Lemos från Moçambique. Anabela kämpar för att skydda miljön och mänskliga rättigheter och leder miljögruppen Justiça Ambiental (”klimaträttvisa”). Priset delas ut av Forum för levande historia den 31 mars.

Årets pristagare Anabela Lemos har arbetat i 20 år för att skydda miljön och hjälpa människor som påverkas av klimatförändringar. Hon kämpar mot utländska bolags utvinning och exploatering av naturgas och andra naturtillgångar i Moçambique. Trots att hon och hennes medarbetare utsätts för inbrott, trakasserier och hot så ger hon inte upp.

– Människors rättigheter och tillståndet för miljön och klimatet har försämrats under de senaste åren. Men situationen skulle ha varit ännu sämre om inte organisationer som vår ständigt kämpade emot.

Miljögruppen Justiça Ambiental som Anabela leder arbetar bland annat med kampanjer mot gasexploatering, kol, och markstöld. De stödjer även samhällen som riskerar övergrepp mot mänskliga rättigheter och bedriver studier och forskning. Anabelas arbete har ökat det rättsliga skyddet för människor som drabbas av markexploatering och hennes aktivism har skapat global uppmärksamhet till flera klimatförstörande projekt. Men hennes största drivkraft är att stötta den utsatta befolkningen på landsbygden.

– Befolkningen på landsbygden i mitt land saknar inflytande och förtrycks. Deras rätt till land och hav tas ifrån dem och deras vattentäkter förorenas, vilket förstör deras förutsättningar för ett bra liv. Samtidigt förväntas de vara tysta för landets bästa. Men var finns deras rättigheter, deras levebröd, deras framtid, deras drömmar och deras liv? Är dessa människor en del av landet eller inte?

Anabela menar att det viktigaste inte är att få erkännelse, men att priset gör skillnad.

– Jag är så stolt över priset. Det är viktigt för arbetet, för mig och mitt team, och för våra vänner och partners. Å andra sidan jobbar vi inte för att få erkännanden och beröm. Vi gör det för att vi tror på klimaträttvisa och anser att vi har rätten på vår sida.

Juryns motivering

”Anabela Lemos har i över 20 år kämpat för klimaträttvisa i Moçambique. Trots hat och hot driver hon en kamp mot multinationella bolag som skövlar och exploaterar småskaliga bönders mark och tvingar bort dem från deras hem. Anabela Lemos arbete visar tydligt att mänskliga rättigheter och klimaträttvisa är tätt sammanlänkade.”

Om priset

Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.

Nomineringsorganisationerna är den svenska sektionen av Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Afrikagrupperna, IM – individuell människohjälp, We effect, Rädda barnen, Kvinna till Kvinna och Svenska kyrkan.

Anabela Lemos nominerades till Per Anger-priset av organisationen We Effect.

Taggar