Rysk lag ger upp till 15 års fängelse för ”falsk information” om kriget

I dag godkände Rysslands regim en lag som kriminaliserar spridandet av så kallad ”falsk information” om kriget i Ukraina. Oberoende media har även stängts ner. Ryska invånare har nu endast statligt styrd media som källa för information om kriget.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har förtrycket mot Rysslands oberoende medier intensifierats. Landets kommunikationsmyndighet Roskomnadzor förbjuder att beskriva kriget som ett ”krig” eller en ”invasion”, och insisterar i stället på att det ska kallas ”en speciell militäroperation”. Roskomnadzor har också beordrat flera medier att endast publicera information som kommer från officiella källor.

Den nya lagen innebär fängelsestraff i upp till tre år för att fabricera ”falsk” information; 10 år för att sprida “falsk” information via en officiell position, internet eller en grupp av människor; och 15 år för att sprida ”falsk” information som ger socialt farliga konsekvenser, enligt pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists.

Åtminstone två oberoende regionala nyhetskanaler, TV-2 (Tomsk) och Znak (Yekaterinaburg), har idag meddelat att de stänger ner sin verksamhet, delvis på grund av den nya lagen och myndigheternas pågående förtryck mot oberoende media.

– Det här är en kränkning av yttrandefriheten. Den nya lagen kommer göra det praktiskt omöjligt att arbeta som oberoende eller undersökande journalist i Ryssland. Och i den nuvarande kontexten kommer den starkt begränsa den ryska befolkningens tillgång till korrekt rapportering om det pågående kriget i Ukraina, säger Helen Rask, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.

Efter att ha utsatts för påtryckningar och angrepp från myndigheterna på grund av sin rapportering om kriget avslutade landets oberoende TV-kanal, Dozhd, sin verksamhet tidigare den här veckan. Även radiostationen, Ekho Moskvy, stängde ner. De är två av många medier som antingen har stängt ner eller pausat sin verksamhet. Nu har ryska invånare nästan bara propaganda och meddelanden från statligt styrda medier som källa till information.

– Under de senaste två decennierna har kritiska röster i Ryssland fått extremt begränsade möjligheter att yttra sig. De flesta aktivister och oppositionspolitiker har antingen flytt landet eller blivit fängslade. Nu ser vi också hur oberoende journalister flyr från landet. Det här är ännu ett steg i en nedmontering av demokratin, och det är oacceptabelt. Det internationella samfundet måste fortsätta att fördöma det här förtrycket, säger Helen Rask.


Stöd vårt arbete för att människorättsförsvarare ska kunna arbeta säkert. Swisha 100 kronor till 900 12 98 eller läs mer via länken nedan.

Stöd människorättsförsvarare
Taggar ,