Ett år sedan militärkuppen i Burma

Den 1 februari förra året tog militären makten i Burma genom en statskupp. Landets ledare Aung San Suu Kyi, som tillsammans med sitt parti vann stort i valet året innan, greps i samband med kuppen. Sedan dess kontrollerar militären landet hårt och använder brutalt våld för att tysta människorättsförsvarare, civilsamhälle och journalister. Fler än 1500 personer har mördats av militären och över 8000 personer har arresterats.

Under valet i november 2020 vann Aung San Suu Kyis parti the National League for Democracy stort. Militären hävdade att det pågått valfusk, vilket valkommissionen senare förnekat. Den 1 februari, när parlamentet skulle hålla sitt första sammanträde, genomförde militären en statskupp och tog makten i landet.  

Militärkuppen ledde till massprotester. Fler än 1500 människor har mördats av militären och över 8000 har arresterats. Landets ledare Aung San Suu Kyi har dömts för en rad anklagelser till flera års fängelse. Nyligen presenterades fem nya korruptionsanklagelser och totalt kan hon dömas till upp till 164 års fängelse. 

Trots militärens brutala våld står folket upp mot diktaturen. Över hela landet har stora protester, strejker och bojkotter brutit ut. Journalister fortsätter sitt arbete trots militärens upprepade attacker.  

Hårt slag mot pressfriheten

En ny rapport från vår partneroganisation Athan undersöker hur militärkuppen har påverkat journalisters arbete och pressfriheten i landet. Tidigare militärkupper i landet har haft allvarliga konsekvenser för pressfriheten, förra årets kupp är inget undantag.  

Sedan militären tog makten har 141 journalister arresterats och 13 av dem har dömts till fängelse. Den 10 december arresterades fotojournalisterna Ko Soe Naing och Ko Zaw Tun när de tog bilder på en strejk. Fyra dagar senare torterades Ko Soe Naing till döds på ett av militärens förhörscenter. Bara några veckor efter det sköts A Sai Kay (Aka) Sai Win Aung, redaktör för the Federal Journal, till döds av militären i Lay Kay Kaw. 

Enligt rapporten har förra årets militärkupp lett till de värsta konsekvenserna för pressfriheten i landets historia. Förutom att journalister mördats och arresterats har nio nyhetsmedier fått sina tillstånd indragna och många journalister har utsatts för inspektioner och hot av militären. Athan betonar vikten av att stötta oberoende medier i landet.   

“Journalister och medier behöver fortsatt stöd för att kunna fortsätta driva den lokala journalistiken och för att säkerställa journalisternas arbete och säkerhet,” säger en representant från Athan om rapporten. 

Vad vi gör 

Civil Rights Defenders fortsätter att bevaka situationen i landet i nära samarbete med våra burmesiska partnerorganisationer. 

Tillsammans med våra partners bedriver vi påverkansarbete och opinionsbildning i syfte att informera om vad som händer i landet och påverka aktörer att agera för att återinföra demokratin. 

Sedan kuppen inleddes har totalt 417 burmesiska aktivister och människorättsförsvarare fått ta emot stöd från Civil Rights Defenders akutfond. I Burma går majoriteten av stödet till att bidra med säkert boende för människorättsförsvarare, men vi har också erbjudit trygga kontorsplatser och säkra kommunikationsvägar. Behovet av stöd är omfattande. 

Taggar ,