Väpnad attack mot Civil Rights Defenders partner i Colombia

I onsdags kväll attackerades den colombianska människorättsorganisationen och Civil Rights Defenders partner Fundación de Derechos Humanos Joel Sierra – Joel Sierra Foundations – kontor av en beväpnad grupp. Flera skott avfyrades mot byggnaden och en bilbomb detonerades och förstörde både kontorets fasad och flera byggnader i området. En person utanför en grannbyggnad dog, och fem personer skadades. 

De våldsamma attackerna skedde i Arauca i östra Colombia, precis vid gränsen till Venezuela. Joel Sierra Foundation höll ett möte med närliggande civilsamhällesorganisationer om den allt svårare människorättssituationen i regionen. Deltagarna parkerade sina bilar och placerade andra hinder i en formation utanför byggnaden som en skyddsmur, vilket hindrade angriparna från att detonera bilbomben utanför kontorets dörr. Det räddade förmodligen livet på flera personer inne på kontoret. 

Attacken mot Joel Sierra Foundation ska ses i kontexten av det ökade våldet mellan ELN-guerillan tidigare medlemmar av den nu avvecklade FARC-gerillan. Under bara 2022 har våldet lett till mer än trettio dödsfall och drivit åtminstone 3,000 människor på flykt.  

Enligt Asociación Nacional Campesina José Antonio Galán Zorro skedde attacken efter att ett ljudmeddelande från den tidigare FARC-guerillan cirkulerat, i vilket de hotade sociala ledare och medlemmar från civilsamhället. 

En av många attacker den senaste tiden 

Den 9 januari exploderade en bomb vid en anläggning som drivs av Social and Popular Mass Movement (CPSMM), och den 19 januari dödades människorättsförsvararen och medlemmen av Joel Sierra Foundation José Avelino Ortíz.   

Situationen längst med gränsen påverkas också av narkotikahandeln och ett stort antal beväpnade grupper.  

Organisationerna som drabbats av attacken uppmanar myndigheter att skydda civilsamhället i regionen och vädjar till det internationella samfundet att begära konkreta handlingar från den colombianska staten för att skydda människorättsförsvarare. Under 2021 mördades minst 171 sociala ledare i Colombia.  

”Civil Rights Defenders upprepar kraven från civilsamhället i Arauca, att den colombianska staten måste skydda landets människorättsförsvarare”, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.  

År 2021 publicerade Joel Sierra Foundation en rapport med stöd från Civil Rights Defenders om det stora antalet godtyckliga frihetsberövanden och kriminaliseringen av människorättsförsvarare i Arauca. Rapporten presenterades för The Special Jurisdiction for Peace (Jurisdicción Especial para la Paz, JEP). 

”Offren i attacken mot Joel Sierra Foundation och mordet på José Avelino Ortiz är inte bara en del av en våldsam och politisk konflikt, utan också mänskliga tragedier som drabbar familjer i hjärtat av det araucanska civilsamhället. Vår medkänsla går ut till dem som har drabbats av det brutala våldet under de senaste veckorna,” säger Erik Jennische.  

Taggar