Tunisien måste omedelbart utreda den brutala attacken mot hbtqi-aktivisten Badr Baabou

Civil Rights Defenders uppmanar Tunisiens myndigheter att omedelbart utreda händelsen och straffa förövarna efter den brutala attacken mot Badr Baabou, chef för människorättsgruppen Damj.

Natten till den 21 oktober blev Baabou, chef för Damj Association of Justice and Equality, våldsamt överfallen två personer ur polisen och säkerhetsstyrkan när han återvände hem. Baabou fråntogs sina tillhörigheter, inklusive sin plånbok, identitetshandlingar, mobiltelefon samt sin arbetsdator, som innehåller konfidentiellt material relaterat till klagomål som lämnats in via Damj på uppdrag av hbtqi-personer som attackerats av personer ur säkerhetsstyrkan. Babous fick ta emot upprepade slag och sparkar mot kroppen, som resulterade i hjärnskakning och allvarliga skador på nacke, revben och ansikte. Samtidigt som de slog honom uttalade sig gärningsmännen grovt nedsättande om att Baabou försvarar hbtqi-rättigheter, en tydlig signal på att detta var en hatmotiverad attack.

Detta angrepp mot Baabou är bara en i en rad attacker riktade mot hbtqi-aktivister utförda av tunisiska säkerhetsstyrkor. Flera händelser på senare tid visar att myndigheterna i allt högre grad har riktat in sig på hbtqi-aktivister, bland annat genom godtyckliga gripanden, misshandel, döds- och våldtäktshot, trakasserier, nekad möjlighet till rättslig prövning samt begränsningar av yttrande- och mötesfriheten. I mars 2021 dömdes Rania Amdouni, som också är medlem i Damj, till sex månaders fängelse för att ha skrikit utanför en polisstation efter att hon nekats rätten att registrera en anmälan om upprepade trakasserier av poliser. Den 26 oktober dömdes Shams (en annan stor hbti+-rättighetsorganisation i Tunisien) högsta chef till ett års fängelse för ett Facebookinlägg som ansågs hädiskt.

Civil Rights Defenders är oroade över den brutala attacken mot Baabou och de upprepade övergreppen mot hbtqi-aktivister i Tunisien. Denna växande trend visar på myndigheternas likgiltighet inför att vidta effektiva åtgärder för att förhindra den här typen av övergrepp. Likgiltigheten riskerar att uppmuntra framtida förövare att begå ytterligare attacker mot människorättsförsvarare i landet.

Vi uppmanar myndigheterna att ställa förövarna av Babous attack till svars och se till att människorättsförsvarare skyddas från våld, hot, vedergällning, negativ diskriminering, påtryckningar eller andra godtyckliga handlingar endast som konsekvens av de legitimt utövar sina rättigheter i enlighet med konstitutionen och internationella konventioner.

Taggar ,