Ny regering i konfliktfyllt Etiopien – vad kan vi förvänta oss?

Abiy Ahmed
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed under sitt tal, efter att ha mottagit Nobels fredspris 2019. / Foto: Wikimedia Commons, licens CC 4.0

Efter att ha vunnit parlamentsvalet bildade premiärminister Abiy Ahmed i dag ny regering i Etiopien. Arbetet med de positiva reformer som inleddes när han kom till makten 2018 har stannat av och landet har på senare tid upplevt väpnade konflikter och krympande utrymme för civilsamhället. Den nya regeringen kan vara en chans till omstart, men utmaningarna är många.

Tidigare i år höll Etiopien det första allmänna federala och regionala valet sedan reformerna i landet inleddes 2018. Valet bojkottades av tre stora oppositionspartier och det förekom allvarliga anklagelser om oegentligheter, bristande säkerhet och logistiska problem. Valdeltagandet var däremot högre än väntat och valet kunde genomföras utan större incidenter. Den nuvarande premiärministern Abiy Ahmed och hans nybildade parti, Etiopiska välståndspartiet, vann stort.

Utmaningarna är många. Kriget i norra delen av Etiopien, som startade i Tigrayregionen och utvidgades till angränsande regioner, fortsätter att vara i fokus. Den allvarliga människorätts- och humanitära kris som denna konflikt har lett till kommer att vara en stor utmaning för regeringen. Även andra konflikter i landet, i västra Oromia och Benishangul Gumuz-regionerna, är kritiska säkerhetsproblem.

– Det finns stora förväntningar på premiärminister Abiy Ahmed och hans nya regering att skapa fred och stabilitet i landet. Den nya regeringen kommer att sättas under press från allmänheten och det internationella samfundet att få ett slut på konflikterna, säger Mesfin Bekele, direktör för Afrikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Situationen för de mänskliga rättigheterna

De allt större inskränkningarna av medborgarnas frihet är ytterligare en nyckelfråga för den nya regeringen. Reformerna 2018 inleddes med en utvidgning av det medborgerliga utrymmet och positiva rättsliga reformer. Utvecklingen på senare tid, med begränsningar av mänskliga rättigheter, är oroande.

– Vi behöver se positiva signaler från regeringen där de fokuserar på att öppna mer för oliktänkande röster och hålla fast vid den anda av fredlig och successiv förändring som vann allmänhetens stöd i början av reformerna 2018, säger Mesfin Bekele.

Civil Rights Defenders arbete

Att stärka och utvidga det medborgerliga utrymmet är avgörande för Etiopien. Varje fredsprocess eller övergång till demokrati kräver ett starkt civilsamhälle. Civil Rights Defenders fortsätter att bevaka situationen i Etiopien, och stötta stärkandet av lokala människorättsorganisationer och människorättsförsvarare i landet.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter
Taggar