Valet i Ryssland: Rysslands styrande parti kväver oppositionen och behåller majoritet

Fasad av Rysslands Statsduma.
Fasaden av Rysslands Statsduma.

Den 17-19 september gick den ryska befolkningen till valurnorna för att välja representanter till det ryska parlamentet. Valet präglades av den ryska regeringens systematiska förtryck av landets civilsamhälle, oberoende media och politiska opposition. Med flera politiska motståndare fängslade, åtalade eller tvingade till att lämna landet, är det Putin-vänliga partiet United Russia på väg att behålla sin majoritet i Statsduman, parlamentets nedre kammare.

”Valet i Ryssland var varken fritt eller rättvist och borde inte räknas som ett demokratiskt val. De ryska myndigheterna har gjort allt i sin makt för att tysta kritiska röster och förtrycka politisk opposition. Landets juridiska system gör det praktiskt taget omöjligt för civilsamhället och oberoende media att arbeta. Vi är väldigt bekymrade över utvecklingarna,” säger Ana Furtuna, Eurasia Director på Civil Rights Defenders.

Tidigare i 2021 antog Statsduman en serie av lagförslag som utökade regeringens makt att godtyckligt stämpla organisationer som ’oönskade’ eller ‘utländska agenter’, officiellt för att förhindra ”utländsk inblandning i inrikesfrågor”. Sen dess har lagarna använts för att förtrycka kritiska röster och begränsa det ryska civilsamhället och oberoende media. Valet präglades av ett systematiskt förtryck av civila och politiska rättigheter genom tystandet av kritiska röster, bristande transparens och åtalandet av ett flertal politiska motståndare.

När oppositionsrörelsen fråntogs rätten att delta i valet skapades ett initiativ kallat ”Smart Vote”, som listade vilka politiska kandidater som hade störst chans att vinna mot kandidater från partiet United Russia. Myndigheterna svarade genom att försöka motverka listans spridning, bannade Smart Votes hemsida och, enligt rapporter, hotade att åtala anställda på Apple och Google om de inte raderade Smart Vote-applikationen. Båda företagen raderade applikationerna, likaså Twitter, Facebook och Youtube.

För första gången i landets historia hölls valet i tre dagar med möjlighet att rösta i sju olika regioner, inklusive Moskva. Enligt ‘The Movement for Defence of Voters’ Rights’, GOLOS, var det omöjligt att övervaka potentiellt valfusk i den digitala röstningen. GOLOS fick tillåtelse att skicka observatörer till vallokalerna, men blev nyligen stämplade som en ’oregistrerad utländsk agent’ vilket gav myndigheterna anledning att inte behandla deras rapportering. Sammanfattningsvis har stämplingen gett den ryska regeringen fler möjligheter att kontrollera valprocessen.

Valet ägde rum i avsaknad av internationella observatörer. Myndigheterna bjöd in 60 internationella observatörer från OSCE-institutioner, vilket var långt ifrån tillräckligt många för att kunna genomföra pålitliga observationer i hela landet, som hade nästan 96 000 vallokaler öppna under tre dagar. Detta gör det svårt för det internationella samfundet att kunna betrakta processen och valresultaten som legitima.

En folkomröstning i juni 2020 gjorde det möjligt för president Putin att sitta kvar vid makten till 2036. Statsduman, som då leddes av 343 ledamöter från partiet United Russia, stöttade dessa författningsändringar enhetligt. Enligt det preliminära resultatet är United Russia på god väg att behålla sin majoritet igen, med mer än 300 av 450 mandat. Om resultaten erkänns som officiella kommer den förtryckande trenden i landet högst troligen fortsätta.

De slutliga valresultaten har inte annonserats än.

Taggar ,