Belarusiska myndigheter stänger ned landets största yttrandefrihetsaktör

Logotyp för Belarusian Association of Journalists (BAJ).
Logotyp, Belarusian Association of Journalists (BAJ). Foto: BAJ.

Den 27 augusti 2021 beslutade Belarus högsta domstol att stänga ned The Belarusian Association of Journalists (BAJ), en av landets få kvarvarande organisationer som arbetar för yttrandefrihet och stöttar oberoende journalister. Civil Rights Defenders fördömer myndigheternas beslut, eftersom nedstängningen innebär att Belarus civilsamhälle blir allt mer isolerat.

The Belarusian Association of Journalists (BAJ) är en av Belarus mest framstående civilsamhällsorganisationer som främjar yttrandefrihet, informationsfrihet och professionella standarder för journalistik. Organisationen har spelat en viktig roll när det gäller att dokumentera förtryck mot journalister i Belarus, särskilt under de storskaliga protester som har präglat landet sedan det omstridda presidentvalet i augusti 2020. Tillsammans med Reportrar utan gränser samlade de in uppgifter som visade att Belarus var Europas farligaste land för journalister 2020.

Sedan valet 2020 har president Alexander Lukasjenkos regim använt allt mer förtryckande taktiker för att kväva den politiska oppositionen och tysta oberoende medier. Civil Rights Defenders fördömer myndigheternas beslut att likvidera BAJ, en legitim organisation som har gjort stora framsteg för journalistiskt arbete under de senaste 25 åren. Trots regimens hårda förtryck har de fortsatt sitt arbete med att stötta journalister och mediearbetare. Vi uppmanar Sverige och det internationella samfundet att agera mot regimens grymheter.

Läs hela artikeln på engelska här.

Taggar ,