Åtta år efter kemvapenattacken i syriska Ghouta inleds förundersökningar i tre europeiska länder

Det har gått åtta år sedan den syriska regimen utförde en kemvapenattack i områden omkring Syriens huvudstad Damaskus. Nu välkomnar Syrian Center for Media and Freedom Expression (SCM), Syrian Archive, Civil Rights Defenders och Open Society Justice Initiative att förundersökningar inletts i Tyskland, Frankrike och Sverige.

Tillsammans med överlevare från saringasattacken i Ghouta har människorättsorganisationerna lämnat in polisanmälningar i Tyskland, Frankrike och Sverige under perioden 2020 – 2021. I alla tre länderna har förundersökningar inletts de senaste månaderna och myndigheterna i Sverige och Frankrike har redan genomfört flera vittnesförhör.

Kemvapenattacken är den största i sitt slag i världen på tre årtionden och har resulterat i ett stort antal döda och skadade, varav flera hundra barn. Såväl FN som flera regeringar har fastställt att attacken planerades och utfördes av den syriska regimen.

Även senare utredningar har visat att Syriens president Bashar al-Assad och andra högt uppsatta representanter från Syriens regim är involverade i landets kemvapenprogram och kemvapenattacker.

– Vi fortsätter uppmana berörda länder att samarbeta kring utredningarna så att brottsoffren kan få upprättelse så snart som möjligt. Ansvariga myndigheter bör använda den insamlade bevisningen för att starta mål mot de representanter från Syriens regim som bär ansvarar för attackerna, inklusive Bashar al-Assad, säger Hadi Al Khatib, grundare av Syrian Archive.

– Det är avgörande att dessa tre länder strävar efter att bedriva rättsprocesser, antingen genom universell jurisdiktion eller genom extraterritoriell jurisdiktion, så att de olika rättssystemen kan komplettera varandra i kampen för att uppnå rättvisa för dessa allvarliga brott. Andra länder behöver också bidra och stötta ländernas initiativ, säger Mazen Darwish, generaldirektör för SCM.

– Bashar al-Assad och de andra som ligger bakom brotten i Syrien har fortfarande inte ställts till svars för användningen av kemiska vapen. Så länge straffriheten råder kommer världen aldrig vara fri från den här typen av fruktansvärda vapen, säger Steve Kostas, Senior Legal Officer för Open Society Justice Initative.

– När nationella rättssystemen i länder där övergreppen begåtts inte kan hantera brotten och när inte heller internationella domstolar är en möjlighet, är det avgörande att den här typen av allvarliga brott kan utredas och prövas i andra länder. Därför välkomnar vi beslutet att öppna förundersökningar i Sverige, Frankrike och Tyskland, säger Aida Samani, jurist på Civil Rights Defenders.

Taggar , ,