Natalia Project-deltagare arresterad i Belarus

I fredags 13 augusti 13.00 arresterades människorättsaktivisten och Natalia Project-deltagaren Nasta Lojka i centrala Minsk, Belarus. Larmet kom till Civil Rights Defenders via larmsystemet Natalia Project, världens första larm- och positioneringssystem för utsatta människorättsförsvarare.

Nasta Lojka är aktivist hos belarusiska människorättsorganisationen Human Constanta. Sedan juli 2017 är hon deltagare av Natalia Project – världens första larm- och positioringssystem för utsatta människorättsförsvarare.

– Jag tror att deltagande i Natalia Project kan ge viss, men förstås inte total, garanti att information om framtida arresteringar kan spridas bättre och att omvärlden kan reagera snabbare. Förhoppningsvis kommer det leda till att regimers förtryckande åtgärder blir mildare, sade Nasta Lojka i en intervju vid hennes första Natalia Project-säkerhetsträning.

Nasta Lojka anhölls av den finansiella polisen i fredags i Minsk och fördes till den finansiella övervakningsmyndigheten i Belarus och hennes lägenhet genomsöktes av polis.

– Den godtyckliga häktningen av Nasta Lojka utgör en uppenbar kränkning av internationella standarder vad gäller mänskliga rättigheter. Civil Rights Defenders är djupt bekymrade över häktningen och vi uppmanar den belarusiska regimen att omedelbart upphöra med dessa rättsvidriga arresteingar och frige Nasta Lojka, sade Gabrielle Gunneberg, global programchef hos Civil Rights Defenders i samband med häktningen.

Nasta Lojka frigavs igår, 16 augusti, efter 72 timmars häkte och förhör. Hon är fortsatt brottsmisstänkt, anklagad för att ha “bidragit till skatteflykt” i utredningen mot ledningen av männiksorättsorganisationen Viasna som Nasta Lojka tidigare var en del av. Hon har utreseförbud medan utredningen pågår.

Länkar och information

Mer information om Natalia Project hittar du här.

Fler nyheter om Belarus hittar du här.

Om Natalia Project

Natalia Project är ett unikt och lättanvänt verktyg som möjliggör för människorättsförsvarare att enkelt slå larm om de skulle utsättas för en attack. Syftet är att förebygga och förhindra att människorättsförsvarare runt om i världen kidnappas eller blir överfallna. Om larmet aktiveras skickas en larmsignal tillsammans med GPS-koordinatorer till Civil Rights Defenders huvudkontor i Stockholm samt till utvalda personer i människorättsförsvararens nätverk. 

Vid en attack kan dessa personer tillsammans med oss och lokala krafter snabbt verifiera larmet och påbörja arbetet att lokalisera och försöka hjälpa den som är i fara. Samtidigt uppmärksammar Civil Rights Defenders omvärlden om vad som sker. Att agera snabbt kan vara skillnaden mellan liv och död.

Taggar , ,