Vitryska myndigheter frihetsberövar människorättsförsvarare i samordnade angrepp

Sedan den 14 juli 2021 har myndigheter genomfört ett 30-tal samordnade räder mot flera människorättsförsvarares hem och kontor i Vitryssland. 12 aktivister från Viasna Human Rights Center blev godtyckligt frihetsberövade den 14 juli, inklusive organisationens grundare och ordförande Ales Bialiatski, samt en av organisationens ledare, Valiantin Stefanovich. Ales Bialiatski och 8 andra aktivister från Viasna Human Rights Center hålls fortfarande frihetsberövade. Civil Rights Defenders fördömer dessa attacker och uppmanar den vitryska regimen att omedelbart släppa alla politiska fångar.

Attacken mot Viasna Human Rights Center och flera andra mänskliga rättighetsorganisationer är en del av de systematiska övergrepp som sker mot kritiska röster, under ledning av diktatorn Lukasjenka. Per den 14 juli 2021 hålls 554 personer som politiska fångar i Vitryssland, ett antal som har fortsatt att växa sedan det riggade presidentvalet den 9 augusti 2020, då Lukasjenkamanipulerade valresultatet för att stanna vid makten.

Civil Rights Defenders fördömer starkt denna senaste våg av förtryck mot det civila samhället i Vitryssland, vars arbete är legitimt och sker fredligt. Vi uppmanar den vitryska regimen att omedelbart släppa alla politiska fångar, inklusive de som fortfarande hålls kvar sedan 14 juli. Sverige och det internationella samfundet måste agera för att Lukasjenkas regim ställs till svars för de uppenbara brott mot de mänskliga rättigheterna som begås.

Organisationer som angripits inkluderar:  

Viasna Human Rights Centre 
Belarusian Helsinki Committee 
Belarusian Association of Journalists 
LawTrend Legal transformation Center 
Human Constanta 
Gender Perspectives 

Taggar ,