Ungerns nya lag kränker hbtqi-personers mänskliga rättigheter

Protesterna utanför parlamentet den 14 juni. Foto: Gergely Besenyei / AFP

Ungerns nyligen antagna lag som kriminaliserar alla offentliga skildringar av, och diskussioner om, hbtqi-frågor är djupt diskriminerande. Den strider mot Ungerns internationella åtaganden gentemot de mänskliga rättigheterna.

Under tisdagen den 15 juni godkände det ungerska parlamentet en lag som förbjuder spridning av material som regeringen anser främja homosexualitet eller könsbekräftande vård till personer under 18 år. Lagförslaget lades fram av regeringspartiet, Fidesz, och antogs med rösterna 157-1.

Den nya lagstiftningen har fördömts av hbtqi-aktivister, som samlades för en massprotest utanför parlamentet dagen innan omröstningen. Även parlamentsledamöter från oppositionen har fördömt lagen och bojkottade omröstningen i parlamentet.

Fortsatta attacker på hbtqi-rörelsen

Den nya lagen är den senaste i en rad populistiska och diskriminerande åtgärder som Ungerns premiärminister, Viktor Orbán, vidtagit inför valet nästa år. I november förra året införde regeringen tillägg till konstitutionen som diskriminerar hbtqi-personer och som bland annat innebär att endast heterosexuella par kan adoptera barn. I mars samma år kom även ett lagförslag som innebär ett förbud mot att ändra juridiskt kön.

– Att anta den här typen av diskriminerande policyer under täckmantel av att ”skydda barnen” är manipulativt och stötande. Det visar med all önskvärd tydlighet den ungerska regeringens ambitioner att kränka hbtqi-personers och andra mariginaliserade gruppers mänskliga rättigheter, säger Goran Miletic, chef för Europa- och MENA-avdelningen på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders kommer, tillsammans med våra partner, att fortsätta bevaka utvecklingen noggrant och larma varje gång Ungerns regering kränker de grundläggande mänskliga rättigheterna. Vi uppmanar även andra aktörer, både lokalt och internationellt, att höja sina röster i solidaritet med Ungerns alltmer utsatta hbtqi-personer och trycka på för att få Ungerns regering att backa från sina hatiska policyer.

Taggar , ,