Ungern måste sluta använda pandemin som ursäkt för att förtrycka hbtqi-personer

Den ungerska regeringens beslut att använda pandemin och dess restriktioner som en ursäkt för att förtrycka och begränsa hbtqi-rörelsen är ett allvarligt hot mot mänskliga rättigheter och rättsstaten.

Efter att antalet smittade i covid-19 ökat kraftigt under de senaste veckorna förberedde sig Ungern för en andra nedstängning i tisdags kväll. Medan befolkningen väntade på nya restriktioner så introducerade regeringen tre lagförslag som inte hade någonting med pandemin att göra.

De nya lagförslagen innebär ändringar i konstitutionen som är djupt kränkande mot hbtqi-personer. Några exempel är “modern är kvinna, fadern är man” och att “Ungern skyddar barns rätt att identifiera sig med det kön som de föds med, och säkerställer deras uppväxt baserat på vår nationella identitet och kristna kultur”. Konsekvenserna av lagförslaget skulle bland annat innebära att endast heterosexuella par kan adoptera barn framöver.

Ett annat lagförslag underminerar valsystemet och hindrar oppositionspartier från att koordinera sitt arbete i samband med parlamentsval. Vår samarbetspartner, ungerska Helsingforskommittéen, har släppt en rapport som beskriver regeringens olagliga agerande mer i detalj. Läs rapporten här.

– Att regeringen i Ungern, men också i Polen, introducerar nya lagförslag som stärker deras högerpopulistiska agenda och begränsar utsatta gruppers rättigheter samt gör det i skuggan av pandemin är farligt och kräver en omedelbar reaktion från EU, kommenterar Goran Miletic, chef för Civil Rights Defenders Europaavdelning.

Det är långt ifrån första gången Viktor Orbáns regering använder särskilda befogenheter för att kränka mänskliga rättigheter. Under den första nedstängningen i mars i år, bara dagar efter att de deklarerat att landet befann sig i en nödsituation, introducerade regeringen ett lagförslag som straffar de som sprider “falska” eller “förvrängda” fakta med upp till fem år i fängelse. Ett annat lagförslag förbjuder erkännande av juridisk könstillhörighet – en allvarlig och permanent attack mot transpersoners rättigheter.

Vi uppmanar Ungerns regering att dra tillbaka dessa lagförslag och återgå till att respektera mänskliga rättigheter och rättsstatliga principer. Att skydda minoriteters rättigheter ingår i Ungerns internationella skyldigheter och är avgörande för alla demokratiska samhällen.

Taggar , ,