Ungern ignorerar krav på att respektera de mänskliga rättigheterna

This image has an empty alt attribute; its file name is Orban-1-1024x683.jpg

Ungern har helt ignorerat civilsamhällets organisationers, bland annat Civil Rights Defenders, krav och uppmaning om att respektera de mänskliga rättigheterna och de internationella överenskommelserna för att hantera coronautbrottet.

Måndagen den 30 mars röstade Ungerns parlament igenom en kontroversiell krislag som bland annat ger premiärminister Viktor Orbán och hans regering rätt att tillfälligt både stifta och upphäva vissa lagar och styra landet genom dekret på obestämd tid. De kan också fängsla alla som anses publicera osanningar eller ”falska nyheter” upp till fem år. Innan lagen röstades igenom kritiserade Civil Rights Defenders förslaget starkt, då det är ett angrepp mot rättsstatsprincipen och demokratin samt allvarligt undergräver människors grundläggande fri- och rättigheter.

Om det fanns några tvivel på att Orbáns redan auktoritära regering skulle använda sina nya befogenheter för att ytterligare kränka de mänskliga rättigheterna, och inte bekämpa coronaviruset, försvann de tvivlen direkt.

Regeringen la nämligen genast fram ett lagförslag där juridisk ändring av kön förbjuds enligt lag – en allvarlig attack mot transpersoners rättigheter. Dagen efter antydde regeringen att de vill driva igenom den utbildningsreform de tidigare presenterat genom sitt nya dekret. I reformen ingår en läroplan som skulle skriva om historieböcker för att främja nationell stolthet och som plockar fram antisemitiska författare ur historiens mörker och gör dem till obligatorisk läsning. Tillsammans med begränsningarna i pressfriheten, yttrandefriheten och det ospecificerade undantagstillståndet är dessa åtgärder ett tydligt missbruk av regeringens nya makt och ett allvarligt hot mot demokratin.

När det kommer till att faktiskt begränsa virusets spridning så har Orbáns regering istället valt ett mjukt tillvägagångssätt. Ungern testar färre än 20 000 medborgare, proportionellt bland de lägsta i EU.

Inte heller EU har öppet kritiserat Ungern. 20 av EU:s medlemsländer skrev dock ett gemensamt uttalande om att de är ”djupt oroade över risken för kränkningar mot rättsstatsprincipen, demokrati och grundläggande rättigheter till följd av vissa nödåtgärder”. Men eftersom man inte skrev att man syftade på Ungern och använde sig av svepande och allmänna formuleringar skapades ett kryphål så att Ungerns regering själv skrev under uttalandet.

De åtgärder som den ungerska regeringen har vidtagit är helt oacceptabla. Vi kommer att fortsätta att övervaka kränkningarna och uppmana Ungern att respektera de grundläggande mänskliga rättigheterna fullt ut. Vi uppmanar också EU:s institutioner att öppet kritisera medlemsländerna när demokratin och rättsstaten hotas.

Vi håller ögonen på makten.

Auktoritära stater får inte använda pandemin som ursäkt för att tysta kritiska röster. Vi bevakar och utkräver ansvar när människors fri- och rättigheter kränks.  Du kan vara med och hålla koll tillsammans med oss här:

Genom att gå vidare godkänns vår personuppgiftshantering.

Läs mer om att hålla koll på makten under pandemin här
Taggar , ,