Colombia: Kritiskt ögonblick för mänskliga rättigheter efter tre veckor av landsomfattande protester

Photo: Ricardo Arce/Unsplash.

Civil Rights Defenders uppmanar den colombianska regeringen att öka sina ansträngningar för att minska våldet, garantera rätten till fredlig protest samt arbeta tillsammans med människorättsorganisationer för att förhindra ytterligare kränkningar.

Efter 22 dagar av landsomfattande protester rapporterar civilsamhällesorganisationer om fler och fler kränkningar av mänskliga rättigheter mot demonstranter. Colombianska organisationer, bland annat Indepaz och Temblores, har dokumenterat det ökande våldet: 43 mord sägs ha begåtts av statliga säkerhetsstyrkor, 18 fall av sexuellt våld mot häktade demonstranter och 2387 fall av polisvåld, varav minst 33 personer med skador på ögonen. Trots att sociala medier fylls av filmer som dokumenterar övervåldet från polisen så har den colombianska staten fortfarande inte tagit något ansvar för det ökande våldet.

Läs mer på engelska här.

Taggar ,