Colombia: 14 dagar av landsomfattande protester och övervåld

Bogotá, Colombia. Foto: Byron Jimenez/Unsplash (justerad).

I två veckors tid har tusentals människor samlats på Colombias gator för att protestera mot den president Iván Duques politik. Den 8 maj publicerade två välkända colombianska organisationer en rapport med namnen på de 47 personer som dödats sedan demonstrationerna började den 28 april 2021. Av dessa anges 39 ha dött till följd av polisens våld. Colombias ombudsman för mänskliga rättigheter har nyligen fastställt att 548 demonstranter fortfarande är försvunna efter att ha godtyckligt arresterats av colombianska säkerhetsstyrkor. Eftersom krisen fortfarande pågår kan siffrorna dock komma att ändras. 

Säkerhetsstyrkorna har skjutit och använt tortyr och sexuellt våld mot demonstranterna. I delar av landet har internet tillfälligt stängts ned för att motverka mobilisering av demonstrationer och rapportering av övergrepp. I samband med protesterna har separata våldsamheter förekommit i vilka polis har skadats och egendom, även ambulanser, har utsatts för skadegörelse. Människorättsorganisationer i hela världen, däribland Civil Rights Defenders, fördömer nu våldet. 

Vad som började som demonstrationer mot en förslagen skattereform har nu eskalerat till landsomfattande protester. Protesterna uppmärksammar ett flertal frågor som civilsamhället vädjat om i flera år. Två av de viktigaste frågorna är bristen på åtgärder för att verkställa fredsavtalet med Farc-guerillan som ingicks 2016, och våldet mot människorättsförsvarare. Enligt Colombias ombudsman för mänskliga rättigheter dödades 753 människorättsförsvarare mellan 2016 och 2020. Endast förra året uppgick antalet till 182. 

– Övervåldet mot protesterna är fullkomligt oacceptabelt. Colombianska myndigheter måste ta sitt ansvar för att respektera, försvara och garantera alla colombianers rätt till yttrande- och mötesfrihet. De måste även garantera säkerhet för de försvunna personerna, utreda fall av övervåld och möta civilsamhällets krav rörande fredsavtalet och våld mot människorättsförsvarare, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Taggar ,