EU måste besöka kubanska konstnären Luis Manuel Otero Alcántara, godtyckligt kvarhållen på sjukhus i Havanna

Luis Manuel Otero Alcántara. Foto: Privat.

Den kubanska konstnären och aktivisten Luis Manuel Otero Alcántara hålls fortfarande kvar på sjukhuset Calixto Garcia i Havanna efter att ha tvingats sluta med sin hungerstrejk den 25 april. EU bör se till att hans hälsa förbättras och att hans mänskliga rättigheter säkerställs.

Den 16 april stormade de kubanska säkerhetsstyrkorna in i konstnären och aktivisten Luis Manuel Otero Alcántaras hem och förstörde och konfiskerade flera av hans konstverk. Otero Alcántara är en av grundarna av konstnärskollektivet Movimiento San Isidro som har mobiliserat ett stort stöd i kampen för yttrandefrihet de senaste åren.

När Otero Alcántara då åkte till nationalförsamlingen för att protestera mot förtrycket mot Movimiento San Isidro så greps han och sattes i husarrest.

Den 25 april inledde han en hungerstrejk och krävde att polisblockaden runt hans hus skulle tas bort, att hans konst skulle återlämnas eller kompenseras och att kubanska myndigheter ska säkerställa rätten till konstnärligt uttryck.


Den 7 maj skickade Cubalex, Defiende Venezuela och Civil Rights Defenders en uppmaning till UNHCHR Michele Bachelet, FN:s särskilda rapportör för människorättsförsvarare, kulturella rättigheter, yttrandefrihet, mötesfrihet, anti-rasism samt till FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden och uppmanar dem att agera för att skydda Luis Manuel Otero Alcántaras mänskliga rättigheter. Läs uppmaningen här (på spanska).


Hans vänner eller familj fick inte träffa honom under den veckolånga hungerstrejken. De dussintals aktivister som försökte besöka honom arresterades. Fem aktivister som protesterade mot förtrycket mot Movimiento San Isidro den 30 april hålls fortfarande kvar per 8 maj.

Klockan fem på söndagen 2 maj, ungefär en vecka in i Otero Alcántaras hungerstrejk, stormade säkerhetsstyrkorna hans hus igen. Han greps och togs till sjukhus. Sedan dess har han inte fått kommunicera med varken vänner och kollegor. Hans familj har dock fått träffa honom vid flera tillfällen, men säger ingenting om hans hälsa eller om hur han behandlas.

Otero Alcántara är ett av alla fall i det systematiska åtgärderna mot aktivister på Kuba, något som ökat sedan november 2020. Bara den senaste månaden har flera aktivister satts i husarrest eller fängslats om de försökt lämna sina hem.

– Europeiska unionen och dess medlemsstater är dock fortsatt tysta. Vi uppmanar företrädare för Europeiska unionen att besöka Luis Manuel Otero Alcántara på sjukhuset för att se till att hans hälsa förbättras, att hans mänskliga rättigheter säkerställs och han får lämna sjukhuset när han vill”, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

– Nationella medier på Kuba säger att Otero Alcántara är vid god hälsa. Men om det är sant så bör han ju släppas. 2011 dog den kubanska människorättsförsvararen och grundaren av rörelsen Ladies in White, Laura Pollán, på ett kubanskt sjukhus där hon behandlades för mindre besvär. Året därpå dog demokratiaktivisterna Oswaldo Payá och Harold Cepero på ett annat sjukhus efter en bilolycka, trots att de inte skadades allvarligt. Så länge Luis Manuel Otero Alcántara hålls på sjukhuset mot hans vilja finns det goda skäl att frukta för hans liv, fortsätter Erik Jennische.

Taggar ,