Internationella kvinnodagen 2021: ”Jag uppmanar alla kvinnor att kämpa tillsammans för jämställdhet och rättvisa”

Aung Ja från Kachin Development Networking Group, Burma.

Under de senaste månaderna har massprotester mot förtryck ägt rum i flera länder. I Ryssland har hundratusentals människor demonstrerat mot korruption och förtryck i över 100 orter. I Burma har miljoner fredliga demonstranter gett sig ut på gatorna för att kräva ett slut på det militära styret. Idag på internationella kvinnodagen uppmärksammar vi de modiga kvinnliga människorättsförsvarare som deltar i protester mot förtryck för att skapa förändring.

Kvinnor har historiskt spelat en viktig roll i fredsbyggande insatser globalt. Trots att kvinnor fortfarande är underrepresenterade i det arbetet visar forskning att kvinnor spelar en avgörande roll i att uppnå demokrati och en hållbar, långsiktig fred. Många kvinnor som deltar i detta arbete utsätts dock för hot, våld och frihetsberövande.

Inför årets internationella kvinnodag talade vi med två av våra partners, den burmesiska aktivisten Aung Ja och den ryska juristen och människorättsförsvararen Ekaterina Vanslova, som nyligen deltog i de pågående fredliga protesterna i deras respektive länder.

Burma: ”Vi väljer att utmana diktaturen”

Sedan 1 februari har miljoner människor gett sig ut på gatorna runtom i Burma för att protestera mot militärkuppen. Militären har vid flera tillfällen öppnat eld mot fredliga demonstranter, där minst 50 människor dödats och hundratals skadats. Enligt Assistance Association for Political Prisoners har över 1 500 av demonstranterna arresterats, åtalats och fängslats sedan militärkuppen ägde rum.

En av demonstranterna är Aung Ja från Myikyina i delstaten Kachin i norra Burma. Aung Ja arbetar för Kachin Development Networking Group (KDNG). På internationella kvinnodagen fortsätter hon och hennes kollegor att kämpa för förändring.

– Idag, på internationella kvinnodagen, väljer vårt team att utmana diktaturen. Protester hålls i Myitkyina och i andra städer och byar runtom i landet. Vi arrangerar t-shirtkampanjer, delar ut broschyrer och demonstrerar runtom i landet, säger Aung Ja.

Aung Ja riskerar, såsom många andra, sin egen säkerhet när hon deltar i de landsomfattande protesterna och kämpar för det hon tror på. Militären har visat att de är villiga att ta till dödligt våld för att skringra de obeväpnade massorna – men det stoppar inte Aung Ja och hennes kollegor.

För att störta diktaturen och upprätta demokrati uppmanar jag alla kvinnor att kämpa tillsammans för jämställdhet och rättvisa.

Aung Ja

Ryssland: ”Jag blev själv godtyckligt arresterad”

Den 23 januari 2021 var startskottet för massprotester i Ryssland. Protesterna utlöstes av gripandet och rättegången mot oppositionspolitikern Alexei Navalnyj, då över en halv miljon människor gav sig ut på gatorna. Många demonstranter möttes av polisvåld och blev gripna bara för att de utövade sin rätt till mötes- och yttrandefrihet.

Med slagorden ”Putin, avgå!” uttryckte demonstranter sitt missnöje och frustration över den utbredda korruptionen och de ökade inskränkningarna av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Bland demonstranterna fanns Ekaterina Vanslova från Russian Committee for the Prevention of Torture (CAT).

– I januari deltog jag som observatör vid de fredliga protesterna i Ryssland. När jag bevakade kränkningar mot mänskliga rättigheter blev jag själv godtyckligt arresterad. Jag togs till polisstationen där jag hölls utan tillgång till vatten i fyra timmar, säger Ekaterina Vanslova.

Ekaterina Vanslova från Russian Committee for the Prevention of Torture (CAT).

Myndigheterna gjorde flera allvarliga fel i förfarandet och hanterandet av Ekaterinas arrestering, vilket resulterade i att hon fick tillbringa natten i häktet tillsammans med andra kvinnor.

Några av kvinnorna berättade att de blivit systematiskt utsatta för påtryckningar av myndigheterna på grund av deras politiska engagemang.

Ekaterina Vanslova

Ekaterina och de andra kvinnorna blev till slut dömda för att ha brutit mot reglerna för offentliga sammankomster. Detta hindrar dock inte Ekaterina från att fortsätta sin kamp för mänskliga rättigheter och delta i protesterna.

”Aktivt deltagande bland kvinnor på det här området är väldigt viktigt”

De komplexa utmaningar som kvinnliga människorättsförsvarare står inför är djupt rotade i könsnormer, stereotyper och ojämlika maktstrukturer som bygger på traditioner och sociala normer – en systematisk diskriminering mot kvinnor.

– Kvinnor är särskilt sårbara och utsätts för de största riskerna. Protester och försvarandet av mänskliga rättigheter utgör en viktig del av samhället där kvinnofrågor inte kan ignoreras, särskilt nu i den förändrande politiska situationen i Ryssland. Aktivt deltagande bland kvinnor på det här området är väldigt viktigt, säger Ekaterina Vanslova.

Över hela världen kämpar kvinnliga människorättsförsvarare dagligen för demokrati, rättvisa och jämställdhet. Under 2021 har detta blivit än mer tydligt i och med de omfattande protesterna i bland annat Ryssland och Burma, där kvinnor är drivande i kampen mot diktatur och korruption. Idag på internationella kvinnodagen, liksom alla dagar, är det viktigt att aktivister som Aung Ja och Ekaterina Vanslova uppmärksammas för deras ovärderliga roll i att skapa fred och demokrati.

Taggar , , ,