Belarus: Människorättsaktivister måste friges

Den 18 januari greps Leanid Sudalenka, människorättsaktivist och chef för människorättsorganisationen Viasnas Homeil-kontor, och hans assistent Maryia Tarasenka av belarusisk polis. Tarasenka frigavs senare, men samtidigt greps en annan volontär på Viasna, Tatiana Lasita. Detta visar att de belarusiska myndigheterna avsiktligen riktar sig mot Viasna som människorättsorganisation. Det är tydligt att åtgärderna mot Viasna är politiskt motiverade och syftar till att toppa organisationens legitima arbete för mänskliga rättigheter.

Sedan den 18 januari har den framträdande människorättsförsvararen Leanid Sudalenka varit fängslad, då han utpekats som misstänkt i ett brottsmål utifrån artikel 342 i strafflagen (organisering av eller aktivt deltagande i gruppaktiviteter som brutit mot den allmänna ordningen) av belarusiska myndigheter. De senaste attackerna mot människorättsförsvararen sker inom ramen för ökade tillslag mot fredliga demonstranter, de som stödjer dem eller fördömer myndigheternas maktmissbruk.

Läs uttalandet i sin helhet här.

Taggar ,