Nytt poddavsnitt ute nu: Women Human Rights Defenders

Den 29 november på International Women Human Rights Defenders Day släpper vi ett nytt avsnitt av The Human Rights Defender Podcast om kvinnliga människorättsförsvarare, och den alltmer vanskliga roll de spelar för att bekämpa ojämlikhet och orättvisa över hela världen.

Vad är kvinnliga människorättsförsvarare (WHRD)? Hur skiljer sig deras arbete från sina manliga motsvarigheter? Vilka ytterligare påfrestningar möter de i sitt liv och arbete?

Under helgen pratade vår människorättsjurist Aida Samani med två kvinnliga människorättsförsvarare – Nurcan Baysal, journalist från Turkiet och Galina Arapova, chef för Mass Media Defence Centre i Ryssland. De samtalade om hur situationen för mänskliga rättigheter ser ut i deras länder och de specifika utmaningar som just kvinnor står inför.

Hela avsnittet kan lyssnas på här nedan eller på Spotify eller Apple Podcasts.

Både Nurcan och Galina betonade hur kvinnor som arbetar med mänskliga rättigheter står inför enorma påtryckningar från statliga institutioner, statskontrollerade medier, men också stora delar av samhället. Deras åsikter skiljer sig när det kommer till om kvinnor specifikt diskrimineras i sitt arbete på grund av sitt kön. Erfarenheter kan till stor del kan bero på ens omgivning och hur kvinnors roll ser ut i ens samhälle.

Nurcan säger att ”i ett konservativt samhälle som Turkiet backas inte kvinnor, inte inom mänskliga rättigheter eller ens din egen familj. Man får intrycket av att ingen egentligen vill se en stark kvinna på förstasidan”. Galina påpekar dock att anledningen till att hon och hennes kvinnliga kollegor i Ryssland står inför hot och attacker ”inte nödvändigtvis är för att vi är kvinnor, utan för att vi är människorättsförsvarare och avslöjar bristen på pressfrihet och andra känsliga frågor”.

På International Women Human Rights Defenders Day den 29 november hyllas modiga kvinnor som har stor betydelse i kampen för mänskliga rättigheter. Utöver det stöttar vi FN:s kampanj ”16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld”, som äger rum från 25 november till internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december.

Med det här avsnittet lanserar vi säsong 2 av The Human Rights Defender Podcast. Du kan lyssna på hela första säsongen här.

Taggar , , ,