Vittnesmål från Belarus: “De sparkade mig i huvudet med sina poliskängor”

I Belarus är proteströrelsen fortfarande stark. Varje söndag sedan presidentvalet i augusti går tiotusentals belarusier ut på gatorna för att visa sitt missnöje med Lukasjenkas regim. Men demonstranterna möts av brutalt våld. De belarusiska människorättsorganisationerna Viasna och The World Organization Against Torture har samlat några av deras vittnesmål.

Våld och misshandel i häkten

“En av dem slår dig, medan den andra siktar på dig med ett maskingevär”, Uladzislau Salavei, en 28-årig förskolelärare berättar för Viasna om hur han behandlats i ett häkte i Minsk. Han greps den 9 augusti och dömdes till 14 dagar efter att ha deltagit i ett “icke auktoriserat massevenemang”. Han släpptes tidigare men tvingades signera ett papper och lova att aldrig delta i liknande evenemang igen.

När Uladzislau kom fram till häktet tillsammans med de andra gripna bildade kravallpolisen en “korridor” och slog alla som gick genom med batonger. Misshandeln fortsatte sedan under hela hans tid i häktet.

18 år gamla Uladzimir Pahartsau var på väg hem i Minsk kvällen den 10 augusti när två kravallpoliser bad om att få se hans ID. När de såg att han bar ett vitt armband, en symbol som många demonstranter bär, arresterade de honom, slog honom i bröstet och sparkade honom i huvudet.

Uladzimir togs sedan till ett rum där han tvingades göra en intervju med den statliga TV kanalen Belarus 1. Poliserna berättade exakt vad han skulle säga till journalisterna. Om han vägrade sa de att de skulle skjuta honom och att han aldrig skulle hittas.

“De sparkade mig i huvudet med sina poliskängor”, berättar ännu ett vittne, Dzmitry Mishakouski, för Viasna.

Fyra döda

I en rapport som släpptes förra månaden lyfter The International Committee for the Investigation of Torture in Belarus att över 7000 personer häktades den 9–13 augusti. Minst fyra personer har dött till följd av myndigheternas handlande. Tusentals häktade har fått fysiska och psykologiska trauman som krävt sjukvård och rehabilitering.   

Ryska Mediazona har analyserat dokumentation av de häktade demonstranternas skador. De fann att minderåriga behandlades på samma våldsamma sätt som vuxna och att flera minderåriga fick skador som hjärnskakningar och blåmärken från våldet. Ett av de unga offren misshandlades så grovt att fick sättas i medicinsk koma. Antalet arresterade kvinnor var lägre än män, men kvinnorna utsattes också för våld och tortyr. Bland de äldsta kvinnliga offren är en 72 år gammal kvinna som bröt vristen efter att hon slagits av säkerhetspersonal.   

Trots dödsfallen och rapporterna om våld har inte ett enda brottmål om våldet mot demonstranterna inletts. Under de senaste veckornas protester har kravallpolisen fortsatt möta demonstranterna med våld. Den 12 oktober fick polisen tillåtelse att använda skarpa militära vapen när de ingriper mot demonstranter.

Ta del av fler vittnesmål här.

Taggar ,