Ryssland: Rapport visar på fortsatta utmaningar för civila och politiska rättigheter

Tidigare i år lämnade 12 ryska människorättsorganisationer en gemensam rapport om situationen för de civila och politiska rättigheterna i landet till FN:s människorättskommitté. Enligt rapporten har det i stort sett inte skett någon utveckling de senaste fem åren, trots att de ryska makthavarna fått flertalet rekommendationer.

Rapporten lyfter stora brister, bland annat människorättsförsvarares utsatta position i landet och i Norra Kaukasus samt situationen för kvinnor och hbtqi-personer. Dessutom visar rapporten hur lagstiftning mot extremism används för att lagföra oliktänkande och att fredliga demonstranter har arresterats.

bland annat människorättsförsvarares utsatta position i landet och i Norra Kaukasus samt situationen för kvinnor och hbtqi-personer. Dessutom visar rapporten hur lagstiftning mot extremism används för att lagföra oliktänkande och att fredliga demonstranter har arresterats.

Rapporten uppmärksammar också människorättskränkningar som skett under coronapandemin samt hur yttrandefriheten kränkts genom nya lagar som förbjuder ”falska nyheter”. Dessa lagar har lett till att oberoende media straffats med böter och att privatpersoner åtalats för brott då de delat information som inte motsvarar de officiella uppgifterna. I maj 2020 hade redan tio brottsutredningar påbörjats.

En annan oroande utveckling som lyfts är ändringen av konstitutionen som röstades igenom i somras som gör att Putin kan vara kvar vid makten och även hotar domstolarnas oberoende.

Läs hela rapporten här, både på engelska och ryska.

Taggar