JO-beslut: Fel av polisen att köra bort tiggande kvinna

Polisen i Stockholm gjorde fel när de flera gånger körde bort en rumänsk kvinna som tiggde utanför en butik i Stockholm, och lämnade henne flera kilometer från platsen där hon satt. Idag kom beslutet från Justitieombudsmannen (JO), som riktar kritik mot polisen och slår fast att agerandet strider mot lagen.

Det var i oktober 2018 som Civil Rights Defenders och Föreningen Hem lämnade in en JO-anmälan mot polisen.

Att polisen i Stockholm kör bort personer som tigger, utan stöd i lag, är ett generellt problem. Civil Rights Defenders samarbetar med organisationer som vittnar om att polisens agerande förekommer även i andra delar av Sverige.

– Det är mycket positivt att JO går på vår linje och riktar kritik mot polisen. Polismyndigheten behöver nu ta intryck av JO:s beslut och säkerställa att enskilda poliser agerar i enlighet med lagen, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Research till JO-anmälan har gjorts i nära samarbete med Amnesty Sverige.

Taggar ,