Kubansk journalist släppt efter ett år i fängelse

Foto: CubaNet

Den kubanska journalisten Roberto de Jesús Quiñones Haces släpptes fredagen den 4 september efter att ha varit fängslad i ett års tid för “motstånd” och “olydnad”. Han dömdes på grund av sitt arbete som oberoende journalist, vilket är en tydlig kränkning av hans civila och politiska rättigheter. 

Quiñones skriver för den oberoende tidskriften CubaNet. Han deltog även i Civil Rights Defenders initiativ “Letters from Cuba to the EU” tidigare i år med texter han skrev innan han fängslades. Hans fall har skapat internationell uppståndelse och ett flertal människorättsorganisationer har begärt att han ska släppas. Civil Rights Defenders uppmärksammade hans fall förra året och uppmanade den kubanska regeringen att släppa honom omedelbart.

Civil Rights Defenders välkomnar Quiñones frigivning men vill understryka att han aldrig borde ha fängslats. Ett flertal rapporter från Quiñones och andra politiska fångar framhäver också bristen på anständiga förhållanden i kubanska fängelser gällande mat, utrymme och hygien.

Quiñones fall är inte bara ett exempel på hur den kubanska regeringen begränsar yttrandefrihet i landet, utan visar också hur oberoende journalister som granskar makthavare – i Quiñones fall det juridiska systemet – blir censurerade gång på gång. 

Civil Rights Defenders uppmanar EU att uppmärksamma Quiñones erfarenheter från det kubanska fängelset i deras kommande dialog om mänskliga rättigheter med Kubas regering. EU bör också begära att alla politiska fångar på Kuba ska släppas.

Taggar ,