Omfattande protester efter presidentvalet i Belarus

Presidentval i Belarus 2020.

Stora protester har brutit ut i Belarus efter presidentvalet som hölls igår, den 9 augusti. Tusentals demonstranter har gått ut på gatorna för att protestera mot det riggade valresultatet. De har mötts med kraftigt våld och motattacker från myndigheterna. Civil Rights Defenders uppmanar landets myndigheter att sluta angripa demonstranterna och lyfter vikten av att omvärlden agerar.

Det belarusiska inrikesministeriet uppger att minst 3000 personer har gripits, en person uppges vara död och flera personer är skadade. Bland de som gripits är minst 55 personer valobservatörer. Internet har även släckts ner på flera håll i landet för att begränsa informationen om protesterna och flera journalister har gripits för att försvåra rapporteringen om demonstrationerna.

Flera belarusiska människorättsorganisationer har i ett gemensamt uttalande fördömt myndigheternas agerande och uppmanar myndigheterna att sluta attackera demonstranterna.

Enligt det officiella valresultatet fick president Lukasjenka 80,23 procent av rösterna och oppositionskandidaten Tichanovskaja 9,9 procent.

Omvärlden bör agera

– Det som just nu sker i Belarus är mycket allvarligt. Myndigheterna har som väntat fuskat sig till ett valresultat, vilket skapat en oerhörd ilska över hela landet. När folk går ut på gatorna för att protestera, på ett till största del fredligt sätt, slår polis och militär tillbaka hårt. De senaste dagarnas händelser visar tydligt hur myndigheterna och president Lukasjenka är beredda att göra allt för att behålla makten, säger Alexander Sjödin, programhandläggare för Eurasien på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders uppmanar omvärlden att agera och använda alla medel för att sätta stopp för det som sker i landet.

– Vi uppmanar myndigheterna att frige alla politiska fångar och de som arresterats i samband med protesterna. Den belarusiska befolkningen har rätt att protestera mot det illegitima valresultatet. Rösterna måste räknas om på ett transparent sätt. Omvärlden, och EU i synnerhet, spelar en viktig roll för att stabilisera situationen och måste ta till alla medel för att säkerställa att det belarusiska folket får välja sin ledare fritt, utan att riskera ytterligare förtryck, säger Alexander Sjödin.

Över 1300 personer har också sedan tidigare arresterats och dömts till böter eller fängelse efter att ha medverkat i fredliga demonstrationer inför valet.

Sedan president Lukasjenka kom till makten 1994 har inga val i landet ansetts fria och rättvisa av internationella valobservatörer.

Taggar ,