Allvarliga trakasserier mot hbtqi-personer i Uganda – pandemin används som ursäkt

Regnbågsfärger i vattenpöl

I slutet av mars slog ugandisk polis till mot ett skyddat hbtqi-boende i Kyengera, några mil utanför huvudstaden Kampala. 23 män greps och flera av dem misshandlades med käppar och förhördes om sina sexvanor och partners. De bands sedan samman i händerna med ett långt rep och tvångsmarscherades genom samhället till kommunens polisstation. Sedan gripandet sitter 19 av männen fortfarande inlåsta i Kitalyafängelset.

En av Civil Rights Defenders partnerorganisationer skickade nyligen över videomaterial från Sky News där polisens tillslag och behandlingen av hbtqi-personerna uppmärksammas.

Den officiella förklaringen till gripandet är att personerna som befann sig på hbtqi-boendet anklagas för att sprida coronaviruset. Samtidigt visar rapporter från våra ugandiska partnerorganisationer att regeringens metoder för att minska smittspridningen används som svepskäl för att trakassera hbtqi-personer.

– Anklagelserna mot personerna som befann sig i det skyddade boendet går inte i linje med presidentens direktiv som i huvudsak kräver att människor håller sig hemma. Det var precis vad de 23 personerna gjorde. Det är tydligt att homofobi ligger till grund för tillslaget och gripandena, säger vår partnerorganisation Sexual Minorities Uganda (SMUG) i ett uttalande.

– Att hbtqi-personer utsätts för trakasserier och omfattande diskriminering är visserligen inte en nyhet. Men att myndigheterna nu använder coronapandemin som ursäkt för att fängsla människor enbart på grund av deras sexuella läggning är fullständigt oacceptabelt, säger Gabrielle Gunneberg, Afrikachef på Civil Rights Defenders. 

Under de veckor som passerat har inga advokater tillåtits besöka de 19 männen. Sedan gripandet har de inte haft någon kontakt med omvärlden. Enligt de senaste rapporterna ska fallet upp i domstol idag, den 18 maj.

­– Vi på Civil Rights Defenders följer fallet noga tillsammans med människorättsförsvarare på plats och undersöker hur vi kan stötta på bästa sätt, säger Gabrielle Gunneberg. 

Uppdatering, 20 maj: De 19 männen släpptes under eftermiddagen den 19 maj. De hade då suttit godtyckligt frihetsberövade sedan 29 mars.

Vi håller ögonen på makten.

Auktoritära stater får inte använda pandemin som ursäkt för att tysta kritiska röster. Vi bevakar och utkräver ansvar när människors fri- och rättigheter kränks.  Du kan vara med och hålla koll tillsammans med oss här:

Läs mer om att hålla koll på makten under pandemin här >

Taggar , , ,