Kuba: Läkare på export riskerar utsättas för MR-kränkningar

Under de senaste månaderna har den kubanska regeringen skickat över 1000 läkare och sjukvårdspersonal till runt 20 länder för att delta i arbetet under coronapandemin. Kuba har skickat sjukvårdspersonal utomlands i flera decennier. I november 2019 uttryckte två FN-rapportörer oro över villkoren för de utsända läkarna. Civil Rights Defenders är nu rädda för att den pågående pandemin kommer leda till att fler kubanska sjukvårdsarbetare utsätts för människorättskränkningar.

Kuba har skickat sjukvårdspersonal utomlands under flera decennier, dels för att delta i internationella hjälpinsatser så som kampen mot ebolaviruset, men även för att tjäna in pengar till regeringen. I november 2019 skrev FN:s rapportör om samtida former av slaveri, Urmila Bhoola, och FN:s rapportör om människohandel, Maria Grazia Giammarinaro, ett brev till den kubanska regeringen där de uttrycker oro över sjukvårdspersonalens situation.

FN-rapportörerna oroas bland annat över personalens långa arbetpass, upp till 64 timmar per vecka, något de anser skulle kunna vara arbetskraftsutnyttjande. De lyfter även den press som många utsätts för, så som hot om fängelsestraff för läkare som inte fullgör sitt uppdrag. De uppger också att den kubanska regeringen håller på en del av lönen, som läkarna bara får när de återvänt till Kuba, men att de många gånger inte får hela lönen när kommer tillbaka.

Rapportörerna skriver även att ”arbetsförhållanden kan uppgå till tvångsarbete, enligt indikatorerna för tvångsarbete som upprättats av Internationella arbetsorganisationen, ILO. Tvångsarbete utgör en samtida form av slaveri.”

– Vi är oroade över FN-rapportörernas uttalanden om arbetsvillkoren för den kubanska sjukvårdspersonalen och över att den kubanska regeringen inte svarat på rapportörernas brev. Det är därför särskilt viktigt att de länder som tar emot den kubanska personalen säkerställer deras rättigheter, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Brevet från FN-rapportörerna går att läsa i sin helhet på spanska här.

Vi håller ögonen på makten.

Auktoritära stater får inte använda pandemin som ursäkt för att tysta kritiska röster. Vi bevakar och utkräver ansvar när människors fri- och rättigheter kränks.  Du kan vara med och hålla koll tillsammans med oss här:

Genom att gå vidare godkänns vår personuppgiftshantering.

Läs mer om att hålla koll på makten under pandemin här
Taggar ,