Från karantänen i Venezuela: ”Regeringen använder detta som en ursäkt för hårdare politisk kontroll”

Coronautbrottet har lett till att regeringar världen över infört restriktioner av människors grundläggande fri- och rättigheter. En del av åtgärderna må vara berättigade i kampen mot viruset, men vissa regeringar tar till extrema åtgärder. I Venezuela hotas vårdpersonal och journalister som uttalar sig om situationen med fängelse. 

Venezuela befann sig i en humanitär kris redan innan coronavirusets utbrott. När situationen nu eskalerar vidtar regeringen extrema åtgärder för att tysta dem som vågar uttala sig om läget i landet. I mars fängslades en journalist som rapporterade om viruset.

I ett brev från sin karantän i delstaten Táchira beskriver en människorättsförsvarare det rådande läget i landet. Läs hela brevet på engelska här.

Vi håller ögonen på makten.

Auktoritära stater får inte använda pandemin som ursäkt för att tysta kritiska röster. Vi bevakar och utkräver ansvar när människors fri- och rättigheter kränks.  Du kan vara med och hålla koll tillsammans med oss här:

Genom att gå vidare godkänns vår personuppgiftshantering.

Läs mer om att hålla koll på makten under pandemin här
Taggar , ,