Kubansk konstnär gripen för fjärde gången i år

Luis Manuel Otero Alcántara. Photo: Private

Söndagen den 1 mars greps den kubanska oberoende konstnären Luis Manuel Otero Alcántara på godtyckliga grunder för fjärde gången i år. Han attackerades av polis utanför sitt hem och tvingades in i en bil. Hans partner Claudia Genlui filmade attacken. Hon blev slagen och hennes telefon stulen av polisen. Den kubanska regeringen inleder nu en rättegång mot Luis Manuel.

Luis Manuel leder rörelsen ”Movimiento San Isidro” och både han och Claudia hade planerat att delta i en protest utanför Kubanska Institutet för Radio och TV (ICRT). Protesten var en reaktion på de kubanska myndigheternas beslut att censurera en scen där två män kysser varandra i filmen Love, Simon. Men dagen före protesten skulle äga rum bad ICRT om ursäkt för censuren och meddelade att de tänkte sända originalversionen.

Claudia berättar i en video till Diario de Cuba att paret då bestämde sig för att inte protestera. Istället gick de ut för att handla mat. Enligt Claudia hade polisen övervakat deras hus hela den dagen.

–  Kuba är en diktatur och det är inte tillåtet att tänka annorlunda, säger Claudia Genlui.

Luis Manuel väntade redan på en annan rättegången på grund av anklagelser om ”grov missaktning/lagtrots” och ”skymf av nationella symboler”. Anklagelserna riktades mot honom efter att han fotat sig själv tillsammans med den kubanska flaggan och sedan inlett en kampanj i sociala medier som uppmanade andra att ta liknande bilder under hashtaggen #theflagbelongstoeveryone. De här anklagelserna räcker dock inte för att döma honom till fängelse. Enligt Movimiento San Isidro har den kubanska staten därför lagt fram anklagelser om skadegörelse för att ge mer tyngd åt fallet.

Claudia Genlui och två andra företrädare för Movimiento San Isidro åkte till den nationella polismyndigheten för att få mer information. Då fick de veta att Luis Manuel fanns på Vivac-häktet och att rättegången för samtliga anklagelser skulle ske inom 10 dagar. Men när de frågade efter honom på Vivac-häktet fick svaret att Luis Manuel inte fanns där – och inte i något annat förvar heller.

– På tisdag har det gått 48 timmar sedan han greps. Då kommer en begäran om Habeas corpus att lämnas in, säger Iris Ruiz från Movimiento San Isidro till Diario de Cuba.

Habeas corpus är ett rättsligt förfarande där medborgare kan infinna sig i rätten och be domaren fastställa om gripandet var laglig eller inte. Förfarandet finns för att förhindra godtyckliga åtgärder från statliga institutioner.

Sedan början av 2019 har Luis Manuel arresterats över 20 gånger. Han blir ständigt trakasserad av de kubanska myndigheterna på grund av sin aktivism och sitt ledarskap för Movimiento San Isidro.

Taggar ,