Ryska antifascister dömda till långa fängelsestraff

Foto: Journal DOXA, bilden föreställer en skylt där det står ”Jag älskar Penza”, övertäckt i graffitti om fallet. 

Sju unga ryska antifascistiska aktivister dömdes den 10 februari till fängelsestraff på upp till 18 år i en domstol i Penza, Ryssland. Minst fyra av dem har uppgett att de torterats för att tvinga fram erkännanden.De dömda är mellan 23 och 31 år gamla. 

De sju männen arresterades 2017 och anklagades för att ha medverkat i en terroristorganisation kallad ”Set” (Nätverk). De åtalade förnekar dock anklagelserna och hävdar att organisationen hittats på av den ryska säkerhetstjänsten FSB. Aktivisternas juridiska ombud uppger att de torterats för att ge falska erkännanden om sin medverkan i ”Set”.  

Enligt männens vittnesmål har de torterats av FSB med slag och elchocksvapen. De åtalades jurister och St. Petersburg Public Monitoring Commission har bekräftat att tortyr använts. Både ryska och internationella människorättsorganisationer har hävdat att anklagelserna är fabricerade och egentligen är en bestraffning för deras politiska åsikter.      

 – Ryssland har åtagit sig att respektera förbudet mot ”tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”, enligt artikel tre i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, och måste därför göra det, säger tillförordnade Eurasienchefen Goran Miletic på Civil Rights Defenders.

– Civil Rights Defenders uppmanar de ryska myndigheterna att tillsätta en grundlig och oberoende utredning av anklagelserna om tortyr och omänsklig behandling, säger Goran Miletic på Civil Rights Defenders.

Dmitry Pchelintsev, Ilya Shakursky, Andrei Chernov, Maksim Ivankin, Mikhail Kulkov, VasilyKuksov och Arman Sagynbaev dömdes till mellan sex och 18 års fängelse. 

Läs mer om fallet här

Taggar ,