Mer riskfyllt än någonsin i Azerbajdzjan – Khadija Ismayilova

Khadija Ismayilova sitter framför sin dator och går igenom Panama-dokument
Foto: Khadija Ismayilova / Aziz Karimov (wikimedia.org) / CC BY-SA 4.0

Att öppet rapportera kring situationen i Azerbajdzjan har aldrig varit så riskfyllt som det är just nu. Regeringens kontroll av medier och civilsamhälle har blivit allt striktare, vilket innebär att journalisters arbetssituation blir allt mer farlig och utsatt. 

Khadija Ismayilova är en framstående grävande journalist från Azerbajdzjan. Hon tilldelades Right Livelihood-priset 2017, som hon inte fick möjlighet att ta emot i Stockholm då regimen i Azerbajdzjan ålagt henne med reseförbud. Khadija rapporterar granskande om korruption och var 2014 del av det uppmärksammade avslöjandet om Telia Soneras verksamhet i landet med kopplingar till presidentens familj. Senare samma år greps hon och fick sitta fängslad i 537 dagar innan hon till slut blev villkorligt frigiven.

Ett högt pris

”Jag har blivit utpressad, smutskastad och gripen. Mina syskon har trakasserats när jag berättat sanningen och avslöjat korruption på högsta nivå. Men människors rätt att veta sanningen är värt allt jag har utsatts för. Nu är mitt mål att se till att sanningen, oavsett vad, kan fortsätta sägas och att stötta andra som möter liknande problem som jag för att de använder sig av sin rätt till det fria ordet.”

Ge en gåva

Läs mer

Du kan läsa mer i vår lägesrapport som handlar om personerna som betalat ett högt pris och hur läget för yttrandefriheten ser ut i deras länder här.

Läs mer om kampanjen här.

Taggar