Fem unga burmeser dömda till fängelse för att ha kritiserat militären

Två av de dömda ungdomarna pratar med media
Medlemmar ur den burmesiska gruppen Peacock Generation har dömts till fängelse för att ha kritiserat landets militär. Bild: Frontier Myanmar.

Fem unga medlemmar i Peacock Generation, en satirisk poesigrupp i Burma, har dömts till ett års fängelse för att ha kritiserat landets militär. Civil Rights Defenders fördömer domen, som är en attack mot yttrandefriheten, och uppmanar den burmesiska regeringen att släppa de fem ungdomarna, liksom alla andra politiska fångar i landet.

Det var förra året som de fem personerna gjorde narr av generaler inom den burmesiska militären under en av sina teaterföreställningar. På grund av innehållet i föreställningen har en domstol i Yangon nu slagit fast att de gjort sig skyldiga till att ha “underminerat militären”. Tre av medlemmarna i Peacock Generation anklagas även för brott i samband med att de spelade upp föreställningen live på Facebook.

Civil Rights Defenders fördömer de politiskt motiverade anklagelserna mot de fem unga burmeserna. Vi uppmanar Burma att respektera sina medborgares fri- och rättigheter, samt släppa alla landets politiska fångar.

Läs mer i vår artikel på engelska: Five Burmese Youth Sentenced to Prison for Making Fun of the Military.

Taggar ,