Civil Rights Defenders fördömer våldsamma gripanden i azerisk protestvåg

Foto: Mostphotos/ Luca Mason

Azerbajdzjansk polis grep över 100 personer under helgens fredliga protester i Baku. Bland annat ledaren för det främsta oppositionspartiet Populära fronten, Ali Karimli.

Flera av de gripna hålls isolerade efter att de dömts till så kallad ”administrativ arrest” på 15 till 30 dagar. Detta är en taktik som azerbajdzjansk polis tidigare använt för att dölja fysiska bevis på tortyr.

Den gripna journalisten och aktivisten Tofiq Yaqublu uppgav för sin familj att han brutit ett revben och nekats vård. Oppositionsledaren Ali Karimli uppger att han misshandlats medvetslös i polisens förvar.

– Vi ser mycket allvarligt på helgens händelser och uppmanar de azerbajdzjanska myndigheterna att släppa de demonstranter som fortfarande är frihetsberövade, säger Michael Runey vid Civil Rights Defenders Eurasienavdelning.

– Den azerbajdzjanska regeringen hävdar att protesterna var olagliga eftersom arrangörerna inte hade något tillstånd. Men eftersom regeringen vägrar godkänna några protester har man gjort det praktiskt taget omöjligt att följa lagen, säger Michael Runey.

Läs Civil Rights Defenders uttalande om helgens händelser på engelska här.

Taggar ,