Ung kvinnlig journalist i Afghanistan får Per Anger-priset

Foto: Zan TV

Afghanistan är ett av världens farligaste länder för journalister, men också för kvinnor generellt. Med livet som insats utmanar journalisten Najwa Alimi Afghanistans traditionella syn på kvinnor och män. I ett land där kvinnor sällan får lämna hemmet själva syns Najwa i TV som reporter på den afghanska tv-kanalen Zan TV, där hon rapporterar om situationen för afghanska kvinnor.

Najwa Alimi vill visa att kvinnor kan jobba i en bransch som anses vara tabu för dem. Genom att göra det hon gör ingjuter hon hopp om framtiden för en hel yngre generation. För Najwa Alimi fanns det två starka skäl till att hon valde att bli journalist.

– Jag vill visa att kvinnor kan jobba i en bransch som anses vara tabu för dem. Jag förstod också att journalistiken var den snabbaste vägen om jag ville nå ut till kvinnor runt om i Afghanistan, och att det kan fungera som en plattform att slåss för kvinnors rättigheter, säger Najwa Alimi.

Kvinnors situation i Afghanistan förbättras långsamt. Men utvecklingen går sakta och många kvinnor utsätts för både våld och diskriminering. Allt fler kvinnor yrkesarbetar men trakasserier och brist på utbildning är fortfarande stora hinder för många kvinnor.

Najwa Alimi är 25 år gammal och föddes i Faizabad i nordöstra Afghanistan. Hon började skolan i sin hemregion, men flyttade senare till Kabul för att studera kemi och journalistik på universitetet. Hon arbetar i dag som reporter på den afghanska tv-kanalen Zan TV, en tv-kanal med enbart kvinnliga reportrar och redaktörer. Vid sidan av sitt arbete driver hon tillsammans med sina vänner ett bokcafé som ger unga flickor och pojkar en fristad där de kan låna böcker och samtala fritt.

På grund av sitt jobb och engagemang har hon blivit beskjuten och fått direkta hot skickade till sig. Trots detta säger hon att det inte finns någonting som skulle få henne att vilja sluta göra det hon gör. Najwa är mest rädd att hennes pappa ska tvinga henne att sluta arbeta på grund av säkerhetsskäl, med anledning av hennes utsatta position som kvinnlig journalist.

Foto: Zan TV

Eftersom Najwa Alimis rapportering fokuserar på kvinnor och deras situation är hon övertygad att hennes jobb bidrar till att kvinnor i Afghanistan kan fatta bättre beslut om sin framtid, och att rapporteringen även når fram till, och påverkar, beslutsfattare.

– Att få Per Anger-priset gör mig ännu mer övertygad om att jag är på rätt spår, att jag ska fortsätta göra det jag gör och satsa ännu mer på mitt jobb. Det bevisar också att en afghansk flicka från landsbygden faktiskt kan bli journalist och vinna prestigefyllda priser, i motsats till vad många av mina kritiker har sagt, säger Najwa Alimi.

Hon fortsätter:
– Jag hoppas och tror att Per Anger-priset också kan tjäna som inspiration för andra flickor och kvinnor i Afghanistan. Att de ser att de kan uppnå saker de vill göra i livet, om de arbetar hårt för det.

Taggar