Jonny kämpar för transpersoners rättigheter i Ryssland

Idag är den internationella dagen emot homo-, trans- och bifobi (IDAHOTB). Fler än 130 länder firar världshälsoorganisationens beslut att avklassificera homosexualitet som en mental sjukdom. Trots detta lever många HBTQ-personer fortfarande, snart trettio år senare, i utsatthet i stora delar av världen.  

29-årige Jonny Dzhibladze är en icke-binär transperson och människorättsaktivist i Ryssland. Jonny har sedan 2015 arbetat med ”Coming Out” Initiative Group i Sankt Petersburg, i rollen som forskare inom diskriminering och samordnare av ett stödprogram för transpersoner.  

Under sitt människorättsarbete har Jonny mött många HBTQ-personer som ofta blir utsatta för hot och trakasserier – i vissa fall även misshandel. 

”Jag känner en transkvinna som stannar hemma flera veckor i sträck. Så fort hon går hemifrån, för att handla eller besöka en kompis som bor på andra sidan gatan, blir hon antingen hotad, slagen, kallad glåpord eller till och med överfallen. ” 

Läs mer om Jonnys kamp för transpersoners rättigheter i vår artikel på engelska:
Fighting for transgender rights in Russia

Taggar , ,