Slumpvis utvald? Ett seminarium om etnisk-/rasprofilering

Illustration: Ossian Theselius

När: 26 mars 2019, kl 17.30-19.00
Var: Under Fontänen, Sergelgången, Sergels Torg
Fri entré – men biljett måste bokas i förväg, ANMÄL DIG HÄR >>

I kölvattnet av hur säkerhetsvakter och poliser agerat vid ett antal uppmärksammade incidenter i Stockholm under vintern och våren, har debatten kring etnisk-/rasprofilering i Sverige blossat upp igen. I TV4:s Kalla fakta har rasifierade personer beskrivit hur de utsatts för profilering av polisen. Syftet med detta seminarium är att fördjupa debatten, bland annat utifrån rapporten SLUMPVIS UTVALD som Civil Rights Defenders har publicerat och som tagits fram av forskaren Leandro Schclarek Mulinari vid Stockholms universitet.

Under seminariet kommer fenomenet etnisk-/rasprofilering att diskuteras utifrån flera perspektiv. Nationella och internationella experter, inklusive representanter för polisen och grupper som utsätts för profilering, kommer dela med sig av sina tankar kring hur man ska kunna arbeta med frågan framåt och vad som bör undvikas. Seminariet kommer även att behandla en nyligen utgiven rapport som berör skillnader för individer utifrån deras etniska bakgrund i de olika straffrättsliga systemen inom EU.

Seminariet består av två panelsamtal. Det första samtalet kommer att vara på svenska och det andra på engelska.

Introduktion: Katri Linna, Senior Legal Adviser, Civil Rights Defenders

Panel 1 (på svenska)
• Malcolm Jallow, riksdagsledamot (v) och aktiv i Afrosvenskarnas Riksförbund
• Rissa Seidou, polis som arbetar i Järva
• Diana Nyman, romsk aktivist

Panel 2 (på engelska)
• Victor Olisa, tidigare polis i Londons poliskår och expert på etnisk profilering
• Alex Mik, Campaigns and Networks Direcor, Fair Trials
• Hanif Azizi, polis som arbetar i Järva

Seminariet filmas och streamas live på Facebook

Seminariet arrangeras av Kulturhuset Stadsteatern och Civil Rights Defenders i samarbete med LEAP och EU-Justicia.

Varmt välkommen!

Taggar , ,