Nya utrensningar av hbtqi-personer i Tjetjenien – 40 arresterade och två dödade

Civil Rights Defenders lokala partnerorganisation The Russian LGBT Network, tillsammans med tidskriften Novaya Gazeta, har bekräftat uppgifter om illegala gripanden av cirka 40 män och kvinnor i Tjetjenien, baserat på deras faktiska eller antagna sexuella läggning.

Civil Rights Defenders är allvarligt bekymrade över en ny våg av attacker mot HBTQ-personer i Tjetjenien. Statliga tjänstemän håller drabbade fångna i staden Argun, där de utsätts för tortyr och misshandel. Två personer har torterats till döds, enligt rapporter.

Igor Kochetkov. Foto: David Lagerlöf

– Vi tvivlar inte på att händelser har ägt rum, då vi har bevis från frisläppta fångar. Vi har också fått det bekräftat av vittnen.  Det är otroligt viktigt att den internationella gemenskapen agerar snabbt och kraftfullt, för att pressa tjetjenska myndigheter att stoppa tortyren och släppa fångarna fria, säger Igor Kochetkov, föreståndare för The Russian LGBT Network.

Civil Rights Defenders kräver att ryska myndigheter sätter stopp för pågående attacker. Vi uppmanar även Rysslands internationella partners att inleda en fristående utredning av förföljelser av HBTQ-personer i Tjetjenien.


Läs mer om de senaste attackerna mot tjetjenska HBTQ-personer i vår artikel på engelska”40 Arrested and Two Killed in New Attacks Against LGBT People in Chechnya”


Situationer likt den i Tjetjenien är vanliga i de regioner vi arbetar i. Ditt stöd gör det möjligt för oss att agera snabbt när det behövs. Tillsammans ser vi till att människors grundläggande fri- och rättigheter respekteras!

Ge en gåva nu
Taggar , ,