Vietnamesiska bloggaren “Mother Mushroom” frigiven

Me Nam Mother Mushroom Vietnam Me Nam greps i oktober 2016. Idag kom nyheten att hon äntligen frisläppts.

Bloggaren och människorättsförsvararen Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, känd för sina inlägg om orättvisor, korruption och kränkningar i Vietnam, har i dag släppts ur fängelse efter att ha suttit frihetsberövad i två år.

Den 39-åriga bloggaren, känd under pseudonymen Me Nam (Mother Mushroom) anklagades för förtal mot regimen i samband med blogginlägg och intervjuer med internationell media där hon uppmärksammade korruption och regiments övergrepp.

Hon greps i oktober 2016 när hon besökte ett fängelse för att hälsa på en annan politisk fånge. I juni 2017 kom domen, hon dömdes till tio års fängelse.

Me Nam är en av landets starkaste röster i kampen för att belysa landets människorättskränkningar. På grund av sitt arbete har hon både tagits in på förhör och misshandlats vid flera tillfällen. Trots detta har hon fortsatt att berätta för omvärlden om orättvisorna. Som Me Nam själv uttryck det; ”om inte jag berättar, vem ska då göra det?”

2015 vann hon Civil Rights Defenders pris som årets människorättsförsvarare, Civil Rights Defender of the Year Award, för sitt mod och sin kamp för yttrandefrihet.

– Det är fantastiska nyheter att Me Nam äntligen har frigivits. Även om hon inte borde ha fängslats från första början så är det en stor seger för alla människorättsförsvarare i Vietnam som fortsätter att förtryckas på grund av sin kamp för mänskliga rättigheter, säger Anders L. Pettersson, Executive Director på Civil Rights Defenders.

Vietnamesiska människorättsförsvarare arbetar under tuffa förhållanden. I likhet med Me Nam är det många som på grund av sitt arbete hotats av regimen och stämplats som ”statens fiender”. De senaste åren har trycket ökat ytterligare. Trots detta har både Me Nam och hennes kollegor lyckats inspirera ett växande antal aktivister att utmana landets förtryck och människorättskränkningar.

Taggar