Hårt straff för vietnamesisk människorättsförsvarare

Den 29 juni 2017 dömde en domstolen i Khanh Hoa-provinsen bloggaren Me Nam till tio år i fängelse för att ha “bedrivit propaganda mot staten.”

I dag dömdes vinnaren av Civil Rights Defender of the Year Award 2015, den vietnamesiska bloggaren och människorättsförsvararen Nguyen Ngoc Nhu Quynh, till tio år i fängelse för ”propaganda mot staten”. Sverige måste markera tydligt mot den vietnamesiska regeringen att kränkningar av mänskliga rättigheter och förföljelse av människorättsförsvarare inte accepteras.

Kort efter att rättegången avslutats meddelade domstolen i Khánh Hòa provinsen sin dom. Det står nu klart att Quynh, också känd som Me Nam (Mother Mushroom), döms till 10 år i fängelse.

Sverige och internationella samfundet måste stå enat och kraftigt fördöma domen mot Me Nam. Hon har inte begått något brott utan blivit dömd enbart på grund av att hon har utövat sin mänskliga rätt till yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Sverige måste markera tydligt mot den vietnamesiska regeringen att kränkningar av mänskliga rättigheter, och de systematiska försöken att tysta dem som kämpar för rättvisa, inte accepteras.

Me Nam har i över tio år rapporterat om människorättskränkningar i Vietnam. Hon har upprepade gånger hotats och trakasserats av myndigheterna i sin kamp för de mänskliga rättigheterna. Det mycket hårda straffet är ett tydligt exempel på hur vietnamesiska myndigheterna slår ner på alla former av kritik och oliktänkande.

– Dagens domslut är ett allvarligt bakslag för mänskliga rättigheter i Vietnam och förkastligt. Det visar återigen på Vietnams repressiva ansikte och hur låg respekt de vietnamesiska myndigheterna har för mänskliga rättigheter, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

I april 2015 tilldelades Me Nam priset Civil Rights Defender of the Year Award för sin kamp för mänskliga rättigheter i Vietnam.

Anklagas för att ha spridit propaganda mot staten

I oktober 2016 arresterades Me Nam i sin hemstad Nha Trang efter att ha publicerat kritiska texter om regeringens agerande mot företaget Formosa som i april samma år låg bakom ett giftutsläpp i havet vid den vietnamesiska kusten.

Me Nam anklagades för att ha spridit propaganda mot den vietnamesiska staten och det regerande kommunistpartiet. Det rapporterades av statligt kontrollerad media att hon arresterats på grund av sina aktiviteter på Facebook och i andra sociala medier. Bland annat rapporterade media att hon delat en rapport som belyser hur 31 personer dött under tiden de befunnit sig i polisförvar, vilket ska ha misskrediterat den nationella säkerhetspolisen.

Isolerad från omvärlden i över åtta månader

Under dagens rättegång har varken internationella observatörer eller någon familjemedlem till Me Nam fått närvara. Vidare har Me Nam hållits isolerad från omvärlden i de över åtta månader hon spenderat i häktet innan rättegången. Det har rapporterats att första gången hon fick lov att träffa en advokat var så sent som den 20 juni 2017.

– Sedan Me Nam frihetsberövades har hon inte tillåtits besök av någon, inte ens sin mamma eller hennes två barn. Och det faktum att hon suttit i häkte i mer än ett halvår utan att få lov att träffa en advokat är en tydlig kränkning av hennes rätt till en rättvis rättegång, säger John Stauffer på Civil Rights Defenders

Inför rättegången gick Civil Rights Defenders tillsammans med Amnesty International ut med ett gemensamt uttalande i vilket vi uppmanade den vietnamesiska regeringen att omedelbart frisläppa Me Nam. Läs hela uttalandet här (engelska).

Taggar