Civil Rights Defender of the Year 2015 – ”Mother Mushroom”

Den vietnamesiska bloggaren och människorättsförsvararen Nguyễn Ngọc Như Quỳnh tilldelas årets Civil Rights Defender of the Year Award. Hon är samordnare för Vietnams Bloggnätverk och har gjort sig välkänd genom att använda sociala medier för att uppmärksamma orättvisor och människorättskränkningar i Vietnam.

Quỳnh bloggar under pseudonymen Me Nam – som på engelska översätts till Mother Mushroom – och har öppet kritiserat den vietnamesiska regeringen för människorättskränkningar och korruption. Hon började blogga redan 2006 efter att hon besökt ett sjukhus och fått bevittna den långa kön av människor i fattigdom som desperat väntade på att få vård men som ignorerades på grund av att de inte hade råd att muta sjukhuspersonalen.

På Me Nams diplom skriver Civil Rights Defenders bland annat att hon ”med stor risk för sin egen säkerhet står i frontlinjen för att försvara de mänskliga rättigheterna i Vietnam. Genom kreativitet och öppenhet är hon en inspiration för andra när hon banar vägen för yttrandefrihet och höjer rösten för de som inte kan”.

Det som personligen motiverar Me Nam att fortsätta blogga om orättvisorna i är enligt henne själv att hon vill se en bättre framtid för sina barn.

– Jag vill inte att mina barn ska behöva kämpa så som jag gör just nu, säger hon.

 

Taggar ,