”Rummen har tjocka metalldörrar – även om du skriker kan ingen höra dig”

Butabika sjukhus. Foto: Eveyln Lirri

Första gången Benon Kabale togs in på Butabika, ett psykiatriskt sjukhus i Uganda, förväntade han sig inte att bli inlåst i ett isoleringsrum.

Benon Kabale berättar att han kläddes av naken och fick sova på ett betonggolv. Rummet var mörkt, saknade fönster, ventilation och toalett. Han tillbringade över ett dygn i ensamhet, utan mat eller vatten.

Benon Kabale. Foto: Eveyln Lirri

– Rummen har tjocka metalldörrar, så ingen vet om du är där inne. Även om du skriker kan ingen höra dig, säger han.

Benon Kabele lever med bipolär sjukdom, en psykisk sjukdom som medför stora svängningar i humöret, från allvarliga depressioner till mani.

Stämmer staten

Den ugandiska hälsorättsorganisationen Center for Health Human Rights & Development (CEHURD) hade fått liknande klagomål från andra patienter. Därför bestämde de sig 2015 för att stämma staten tillsammans med Kabale. Deras hopp var att domstolen skulle tvinga Butabika och andra psykiatriska kliniker att sluta låsa in patienter i isoleringsrum.

Ger inte upp

I mars 2018 lades ärendet dock ner, men Kabale och CEHURD har ännu inte gett upp. De har redan överklagat beslutet.

Läs hela artikeln här.

Denna artikel är en del i en serie för att lyfta människorättssituationen på låsta institutioner i Etiopien och Uganda. Artikeln är skriven av Civil Rights Defenders partnerorganisation Kweeta med stöd av Svenska Institutets Creative Force-projekt.

Taggar ,