De hotas och förföljs i sina hemländer – nu kommer de till Stockholm Pride 2018

Civil Rights Defenders i Prideparaden 2016
Bild: Civil Rights Defenders.

Under EuroPride som hålls i Stockholm mellan 27 juli och 5 augusti kommer närmare 40 av Civil Rights Defenders partners att befinna sig i Stockholm. Många lever på grund av sitt arbete för HBTQ-rättigheter under konstant hot och är förföljda i sina hemländer som till exempel Ryssland, Turkiet och Belarus.

Genom besöket får de en möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskap med människor i liknande situation i andra länder. I år kommer HBTQ-aktivister ur Civil Rights Defenders nätverk från Ryssland, Belarus, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Makedonien, Montenegro, Kosovo, Serbien och Turkiet.

I flera av länderna, som Ryssland och Belarus, finns lagar som förbjuder människor att sprida information om HBTQ-frågor. Det är dessutom vanligt att HBTQ-evenemang, som till exempel QueerFest i St. Petersburg, tvingas avbrytas på grund av hot och hat. I andra länder, som till exempel Bosnien och Hercegovina, finns lagar som ska skydda HBTQ-personer från diskriminering, men lagarna följs inte i praktiken.

– Lagarna är inte implementerade så diskriminering förekommer fortfarande i stor utsträckning. Det är inte alls ovanligt att HBTQ-personer utsätts för fysiskt våld och diskriminering utan att rättsväsendet gör någonting för att hjälpa till, säger en av Civil Rights Defenders partners från organisationen Sarajevo Open Centre i Bosnien och Hercegovina.

Välkommen på seminarium

1.Röster från Turkiet och Västra Balkan (fredag 3 augusti kl 14.00-14.45)

Hör fem HBTQ-aktivister från Turkiet och Västra Balkan berätta om sitt arbete i miljöer där respekten för mänskliga rättigheter är kritisk och HBTQ-personer dagligen diskrimineras, hotas och förföljs.

2.Röster från Ryssland och Belarus (Fredag 3 augusti kl 16.00-16.45)

Regeringarna i både Belarus och Ryssland har under de senaste åren slagit ned hårt på HBTQ-personers rättigheter. Aktivister som arbetar med att försvara sina och andras rättigheter tvingas göra det i en allt tuffare miljö.

Lagar som förbjuder spridning vänlig information har antagits i båda länder. Våren 2017 kom rapporter om att homosexuella arresterades och torterades i Tjetjenien, brott som idag är svåra att få upprättelse för. Sammantaget har detta lett till en situation där de som dagligen kämpar för att försvara HBTQ-personers rättigheter möter allt fler hinder i sitt arbete.

Hur fungerar det att arbeta för att motverka våld, trakasserier och hatspråk i denna miljö? Vad kan man uppnå och vilka strategier fungerar? Möt aktivisterna Kseniya Mikhailova och Oleg Rozhkov, bland andra, från Ryssland och Belarus, som delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

För mer information och anmälan, klicka här.

Gå i prideparaden med Civil Rights Defenders partners

Den 4 april är det dags för den årliga prideparaden. Likt tidigare år finns Civil Rights Defenders på plats tillsammans med våra partners från Ryssland, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Makedonien, Montenegro, Kosovo, Serbien och Turkiet.

Vill du gå tillsammans med oss? Håll utkik efter mer information på vår Facebook-sida.

Taggar , , , ,