Mobila träningscentret

Belgrade pride

Antalet människorättsförsvarare som efterfrågar kvalificerad utbildning inom digital, personlig och fysisk säkerhet ökar. I syfte att underlätta situationen för människorättsförsvarare och göra vardagen tryggare har Civil Rights Defenders startat det mobila träningscentret.

Många människorättsförsvarare omges av farliga situationer, eller ibland till och med livsfara. Hackare tar sig in på deras e-postkonton, de utsätts för hot, trakasserier och förföljelser, rånare bryter sig in på deras arbetsplatser, säkerhetstjänster tar in dem till förhör och deras lokalerna kan vara måltavla för brandattacker och övervakning. Listan kan göras lång över det kvalificerade och kraftfulla motstånd som människorättsförsvarare dagligen får utstå i sitt arbete.

I nära samarbete med våra regionala avdelningar organiserar det mobila träningscentret kvalificerade utbildningar, bedriver forsknings- och utvecklingsarbete samt utför säkerhetsrevisioner för att stärka människorättsförsvarares kapacitet att undvika, eller starkare kunna stå emot, de hot de utsätts för. Våra utbildare är ofta personer som talar samma språk och delar samma kultur som deltagarna.  

Vi utbildar även i hanteringen av psykosocial hälsa. Utbrändhet är en stor faktor till att människorättsförsvarare slutar. Under utbildningen lär sig deltagarna att hantera stress, hotfulla situationer men även andra stressiga situationer som organisationsproblem och logistik. Civil Rights Defenders hjälper till att utveckla metoder för att förhindra utbrändhet och trauma hos aktivisterna.