Sex observatörer från vitrysk människorätts-organisation gripna i Minsk

Artikeln uppdaterades kl 21.00, 25 mars

Sex observatörer från den vitryska människorättsorganisationen Viasna greps idag, söndagen den 25 mars, i centrala Minsk. Nastja Lojka, Maxim Kavaljou, Tatciana Mastykina, Andrus Krechka och Gana Sakhankova sattes i en polisbuss och fördes till en polisstation. Senare på kvällen släpptes fem av de gripna men imorgon väntar rättegång.

Människorättsförsvararna var på plats för att övervaka offentliga event som anordnades i samband med firandet av 100-årsdagen för inrättandet av den vitryska folkrepubliken. Enligt Viasna greps ytterligare tiotals andra aktivister gripits runt om i landet idag.

Enligt människorättsorganisationen Viasna greps tiotals andra aktivister runt om i landet idag. Bild: RFE/RL.

– Det hela är absurt. För det första är vi observatörer och skulle inte delta i evenemanget, vilket var väldigt tydligt. För det andra hade evenemanget inte ens börjat när vi greps, sa Nasta Lojka till Civil Rights Defenders.

Hon spenderade åtta timmar på polisstationen, varav fem ute på gården.

Först körde de omkring oss i polisbussen i en halvtimma och sedan sa de till oss att stå på gården med ansiktet mot väggen – vilket vi gjorde. Efter två timmar började vi röra på oss lite… Självklart gav de oss ingenting att vare sig äta eller dricka, sa Nasta.

Gruppen blev tillsagda att komma till domstolen imorgon, 26 mars, klockan 12.00 lokal tid i Minsk.

En av observatörerna, Nastja Lojka, är även deltagare i Natalia Project – världens första larm- och positioneringssystem för människorättsförsvarare i fara. Vid dagens attack aktiverade Nastja sitt personliga larm och en larmsignal skickades till Civil Rights Defenders.

– Allt tyder på att gripandet är kopplat till att de planerade att bevaka mötesfriheten under en fredlig demonstration. Om det är så, så har de vitryska myndigheterna ännu en gång brutit mot sina internationella åtaganden. Vi uppmanar dem att omedelbart släppa Nastja Lojka och de andra människorättsförsvararna, säger Joanna Kurosz, Eurasienchef på Civil Rights Defenders.

Nastja Lojka är en av deltagarna i Natalia Project – världens första personlarm för utsatta människorättsförsvarare. Bild: Civil Rights Defenders.
Taggar