”Jag har fått bidra till något som faktiskt skulle kunna förändra en annan människas liv”

Julia Wallensteen. Foto: Civil Rights Defenders

Under hösten har omkring 15 juriststudenter deltagit i Civil Rights Defenders och Uppsala universitets Human Rights Clinic – ett initiativ för studenter som vill varva juridikstudierna med att fördjupa sig inom mänskliga rättigheter. Julia Wallensteen är en av dem.

Human Rights Clinic startade som ett pilotprojekt och är nu inne på sitt andra år. Projektet, som i år finansieras av VINNOVA, utformades genom ett nära samarbete mellan Civil Rights Defenders och Juridiska fakulteten i Uppsala.

– När man pluggar juridik är det ofta fokus på affärsjuridik eftersom det är där jobben finns, så det finns inte så mycket utrymme för dem som vill göra annat. Jag och de flesta juriststudenter som är intresserade av mänskliga rättigheter har liknande erfarenheter – vi tycker att det är för lite fokus på det i utbildningen. Så därför är det jätteroligt att få vara en del av detta, säger Julia Wallensteen.

Under höstens kurs har studenterna fått fördjupa sig inom två olika rättsområden med praktiska fall där Civil Rights Defenders sett att det förekommer människorättskränkningar och behov av utredning. Den ena halvan av studenter har fokuserat på asyl- och migrationsfrågor kopplade till ensamkommande barn från Afghanistan och den andra halvan på etnisk diskriminering och tvångsomhändertagande av barn.

– Det var jätteintressant att få jobba med ett faktiskt fall. På juristprogrammet får vi bara arbeta med teoretiska fall, men här på Human Rights Clinic har vi fått bidra till något konkret som faktiskt skulle kunna förändra en annan människas liv. Vi har till exempel skrivit en JO-anmälan på grund av människorättskränkningar.

Vad har du lärt dig under tiden med Human Rights Clinic?

– Otroligt mycket, både praktiskt och formalia; till exempel hur man skriver en överklagan och en JO-anmälan, så det är väldigt bra inför framtiden. Vi har jobbat ihop med experter och fått bra feedback under arbetets gång. Sen har det varit väldigt värdefullt att få kontakt med Civil Rights Defenders och andra studenter som är intresserade av mänskliga rättigheter, så det har varit ett bra sätt att knyta kontakter.

Vann innovationspris

I början av december tilldelades Human Rights Clinic pris i samband med UU innovations (Uppsala Universitet Innovation) 10-årsjubileum. Projektet uppmärksammades som ett av elva lovande innovationsprojekt och fick ta emot den nya utmärkelsen ”Attraktivt innovationsprojekt”.

Läs mer om Human Rights Clinic på juridiska fakultetens hemsida.

Är du juriststudent vid Uppsala universitet, har läst T6 och är intresserad av delta i Human Rights Clinic? Kontakta Anna Jonsson Cornell vid Juridiska fakulteten, anna.jonsson_cornell@jur.uu.se

Taggar