Tre personer avrättade i Belarus

Henadz Yakavitski är en av dem som sköts till döds den 5 november. Foto: Viasna.

Lukasjenkas auktoritära regim har avrättat tre personer, enligt den belarusiska människorättsorganisationen Viasna. Henadz Yakavitski, Ivan Kulesh och Siarhei Khmialeuski sköts till döds i huvudstaden Minsk den 5 november.

Avrättningarna inträffade strax efter ett koordineringsmöte mellan EU och Belarus. Belarus har hittills avrättat fyra personer 2016. Detta efter att EU tidigare i februari beslutade att permanent lyfta de tidigare sanktionerna mot 170 personer, inklusive president Lukasjenka. Endast en dag efter att sanktionerna hävts dömdes en person till döden.

– Det här visar med all önskvärd tydlighet att Lukasjenkaregimen inte har för avsikt att göra några förbättringar när det gäller mänskliga rättigheter. EU införde sanktioner mot landet på grund av regimens människorättskränkningar, men beslöt att lyfta dem – trots brist på framsteg. Det är hög tid att EU ger Belarus en tydlig signal om att regimens agerande är oacceptabelt, säger Joanna Kurosz, Eurasienchef på Civil Rights Defenders.

Belarus är det enda landet i Europa som tillämpar dödsstraff. President Lukasjenka har styrt landet sedan 1994.

Taggar