Prideparad för romers rättigheter

På banderollen står “Romer är människor, inte statistik”.

Den 25 september organiserade Civil Rights Defenders, tillsammans med våra partners från Roma Culture Centre och Know-How Centre, den första festivalen för romsk kultur och aktivism i den serbiska huvudstaden Belgrad.

Den huvudsakliga aktiviteten under festivalen var en parad som inleddes framför den serbiska regeringsbyggnaden. Paraden samlade närmare 500 romska deltagare, aktivister från regionen och politiska företrädare. Tillsammans stod de upp för mänskliga rättigheter för romer i Serbien och i Västra Balkan. Soraya Post, som är en av få parlamentariker i Europaparlamentet av romsk härkomst, inledningstalade.

– Festivalen är vårt sätt att sätta romers rättigheter i rampljuset. Genom att organisera paraden vill vi sända ett tydligt budskap om att romer är jämlika med övriga medborgare i Serbien och Västra Balkan och att all form av diskriminering mot romer är fel, säger Adi Sinani, handläggare för romers rättigheter på Civil Rights Defenders.

Endagsfestivalen bestod av ett debattprogram och ett kulturellt program. I kulturprogrammet ingick en utställning av den romska konstnären Ivan Preda, en visning av dokumentären ”Saban” och flera konserter där romska artister uppträdde. Debattprogrammet fokuserade på romer i Europa och romska kvinnors liv.

Taggar