Civil Rights Defenders stolt deltagare i Stockholm Pride

Den första augusti skingrades äntligen molnen på himlen och hundratusentals personer stod på trottoarerna i centrala Stockholm för att välkomna personer från hela världen som deltog i årets Prideparad.

Tillsammans med gäster från Ryssland, Moldavien, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Serbien och Kosovo dansade Civil Rights Defenders personal gatorna fram. Civil Rights Defenders deltagare bar t-shirtar med texten ”May the Human Rights Be With You”, en parafras på ett välkänt citat från Star Wars. Musiken stod DJ-duon Ella och Arijana för och de skapade en fantastisk stämning, många människor som kantade gatorna anslöt sig Civil Rights Defenders grupp längs vägen.

– Det var fantastiskt att se våra utländska gäster från Civil Rights Defenders partnerorganisationer kunna uttrycka sig fritt och inte behöva titta över axeln i rädsla för repressalier, säger Keith Begg, internationell kommunikationsansvarig på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders marscherade med budskapet “Empowering Human Rights Defenders on Four Continents” som en påminnelse om alla de aktivister världen över som behöver stöd från organisationer som Civil Rights Defenders. Många hbtq-aktivister utsätts dagligen för hot, hatbrott, trakasserier och övergrepp i sina hemländer men fortsätter en outtröttlig kamp för att åstadkomma förändring i samhället.

I början av Prideveckan arrangerade Civil Rights Defenders ett seminarium tillsammans med några av deltagarna från Västra Balkan på Pride House. Goran Miletic, programansvarig för Västra Balkan på Civil Rights Defenders, talade om huruvida utvecklingen på lagstiftningsområdet medfört verklig förändring för HBTQ-personer eller om det bara är en rökridå.

Taggar ,