Natalia Project välkomnar sin första deltagare från Kosovo

Från och med idag är Rajmonda Sylbije deltagare i Natalia Project. Hon är chef för Centrum för jämställdhet och frihet i Kosovo (CEL Kosova).

Rajmonda Sylbije. Foto: Civil Rights Defenders

På CEL Kosova arbetar Rajmonda med att skydda och främja HBTQ-personers rättigheter i Kosovo, med syftet att stärka HBTQ-samhället, öka allmänhetens kännedom om frågorna och arbeta för förbättringar när det gäller respekten för gruppens rättigheter.

– Trots vår antidiskrimineringslagstiftning kan HBTQ-personer i Kosovo fortfarande inte utöva sina grundläggande rättigheter. Natalia Project är både ett verktyg och en sköld för mig – jag har lärt mig hur jag kan arbeta med min personliga säkerhet och armbandet hjälper till att skydda mig, säger Rajmonda Sylbije.

Homofobi är fortfarande ett stort problem i Kosovo och HBTQ-personer är ofta offer för både verbala och fysiska angrepp.

– Vi är glada att välkomna Rajmonda Sylbije till Natalia Project, hon är en av få HBTQ-aktivister i Kosovo som arbetar öppet med frågorna. Med Rajmonda expanderar vi till ännu ett land på Balkan och ökar därmed vår närvaro i regionen, säger Marie Månson, programchef för stöd till utsatta människorättsförsvarare, på Civil Rights Defenders.


Natalia Project är världens första personliga överfallslarm och lokaliseringssystem för utsatta människorättsförsvarare, drivet av sociala medier. Samtliga deltagare genomgår en omfattande säkerhetsutbildning innan de utrustas med ett personligt alarm. I händelse av en attack aktiverar bäraren armbandet, vilket utlöser larmet och skickar en nödsignal till Civil Rights Defenders huvudkontor i Stockholm. Så fort alarmet verifierats skickas det ut i sociala medier för omvärldens kännedom. För mer information, klicka här.

Taggar , ,